Rusya, Ortadoğu'daki ABD konumlarını İran ile mi paylaşıyor?

Rusya, Ortadoğu'daki ABD konumlarını İran ile mi paylaşıyor?
Amerikan medyasının iddiasına göre Rusya, İran’a uydu görüntüleri ve gelişmiş İHA teknolojisi sağlayarak Tahran’ın saldırı kapasitesini güçlendiriyor. Haberde Rusya’nın sağladığı istihbarat ve taktik bilgilerin İran’ın radar sistemlerine yönelik operasyonlarında belirleyici olduğu ve Moskova’nın bu işbirliğiyle İran’ın ABD ve İsrail karşısındaki direncini artırmayı hedeflediği öne sürüldü.

Wall Street Journal’ın (WSJ) konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Rusya ile İran arasındaki askeri ve istihbarat iş birliği son dönemde derinleşti. Gazeteye göre Moskova, Tahran’a uydu görüntüleri ve gelişmiş insansız hava aracı (İHA) teknolojisi sağlayarak İran’ın saldırı kapasitesini artırmayı hedefliyor.

RUSYA'DAN İRAN'A SAVAŞ TAKTİĞİ

yeni-proje-2026-03-18t131808-801.jpg

Haberde, Rusya’nın “Shahed” türü İran yapımı İHA’ların kritik parçalarını da temin ettiği ve bu sayede İran’ın iletişim, seyir ve hedefleme kapasitesinin güçlendirildiği aktarıldı. WSJ, üst düzey Avrupalı bir istihbarat yetkilisinin Rusya’nın Ukrayna’daki saha deneyimlerini İran’a aktardığını, özellikle kaç İHA kullanılacağı ve hangi irtifadan vurular yapılacağı konusunda taktiksel bilgi verdiğini belirttiğini ifade etti.

UKRAYNA STRETEJİSİYLE BENZERLİK GÖSTERİYOR

yeni-proje-2026-03-18t131925-774.jpg

Ayrıca, Rusya’nın İran’a Ortadoğu’daki ABD askeri güçlerinin konumlarına ilişkin istihbarat sağladığını ve Tahran’ın radar sistemlerini devre dışı bırakmaya dayalı saldırı stratejisinin Moskova’nın Ukrayna’da uyguladığı yöntemlerle benzerlik taşıdığını bildirildi. Gazeteye göre Rusya’nın bu hamleleri, İran’ın ABD ve İsrail karşısındaki direncini artırmayı ve Moskova’ya bölgede askeri-ekonomik avantaj sağlamayı amaçlıyor.

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi