Putin'in öfkesi de nükleer risk de büyüyor

Putin'in öfkesi de nükleer risk de büyüyor
Rusya ve Ukrayna savaşının ikinci yılına girmesine günler kala Rus lider Putin'in Yeni START anlaşmasını askıya aldığını duyurması dünyada büyüyen "nükleer endişeyi" tetikledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uzun süre sonra sessizliğini bozarak dün yaptığı konuşma, dünyada nükleer endişeyi yeniden körükledi. Rus liderin nükleer silahları sınırlandıran Yeni START Anlaşmasını askıya alındığını duyurmasının ardından durumun "onarılmaz" hale gelinmesinden korkuluyor.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters'da Mark Trevelyan imzasıyla yayınlanan bir analizde, nükleer tehdidin Putin'in söz konusu anlaşmayı askıya almasından önce de ciddi bir tehlike olduğunu ancak Rus liderinin son adımının bunu geri dönülemez bir yola sokabileceği yazıldı.

Trevelyan, dünkü konuşmanın ardından Rusya'nın yeni bir nükleer silah yarışını tetikleyebileceğini vurgularken güvenlik analistleri ise anlaşmanın askıya alınmasının iki ülke arasındaki karşılıklı caydırıcılığın temelini oluşturan hassas hesapları büyük ölçüde karmaşıklaştırabileceğini ve Çin, Hindistan ve Pakistan gibi diğer güçleri de nükleer cephaneliklerini arttırmaya teşvik edebileceğini kaydediyor.

Ukrayna'yı işgalinden neredeyse bir yıl sonra yaptığı önemli bir konuşmada Putin, Rusya'nın 2010 yılında imzalanan ve Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) konuşlandırdığı stratejik nükleer savaş başlıklarının sayısını sınırlayan Yeni START anlaşmasından vazgeçmediğini ancak askıya alacağını duyurmuştu.

Yeni START Antlaşması

ABD'nin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile 1991'de, Rusya Federasyonu ile 1993'te imzaladığı Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşmalarının (START 1 ve START 2) devamı olan Yeni START Antlaşması, Washington ve Moskova arasında yürürlükteki son nükleer anlaşma olma özelliğini taşıyor.

2010 yılında imzalanan Yeni START Antlaşması, Rusya ve ABD'nin konuşlandırdığı stratejik nükleer savaş başlıklarının sayısını maksimum 1550 ile sınırlandırıyor. Antlaşma ayrıca rampaların ve nükleer kapasiteli ağır bombardıman uçaklarının sayısını 800 ile sınırlandırıyor.

5 Şubat 2011'de yürürlüğe giren 10 yıllık antlaşmanın süresi 5 Şubat 2021'de sona eriyordu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, anlaşmayı 5 yıllığına uzatma kararını 29 Ocak 2021'de imzalamıştı. ABD Başkanı Joe Biden de anlaşmayı uzatma kararını 5 Şubat 2021'de bildirmişti.

halktv.com.tr // Dış Haberler

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi