Pasifik'te Pelosi dalgası: Güvenle uçacak mı?

Pasifik'te Pelosi dalgası: Güvenle uçacak mı?
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin bugün başlayan Asya ziyaretleri Tayvan'a uğrayacağı iddiaları nedeniyle gerilim yaratmaya devam ediyor. ABD, Çin'in Pelosi'nin uçağına müdahale edebileceği endişesini taşırken Global Times'da yer alan bir yazıda ise, Pelosi'nin "Çin'in Tayvan'ından uzak durduğu sürece sorun yaşamayacağı" ima edildi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Pasifik ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretler nedeniyle gündemden düşmüyor. Meclis Başkanı'nın resmi internet sitesinde dün ziyaret programına ilişkin yayımlanan açıklamada Tayvan'a yer verilmemesine rağmen sözkonusu ülkeye gitme ihtimali ve iddiaları dünyanın gözünü Pasifik'e çevirdi.

Tayvanlı gazeteciler sosyal medya hesaplarından "ismi belirsiz" kaynaklara dayandırdıkları tweetler atıp Pelosi'nin yarın Taipei'de olmasını beklediklerini ifade ederlerken bir iddia da ABD merkezli haber kanalı CNN'den geldi. CNN, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Pasifik ülkeleri turunda Çin ile egemenlik ihtilafındaki Tayvan'ı ziyaret etmesinin beklendiğini bildirdi.

'Tayvan'da bir gece geçirecek'

CNN'in biri Amerikalı diğeri Tayvanlı, adı açıklanmayan iki hükümet yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Pelosi, Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'yı kapsayan ziyaretlerinin durakları arasında Tayvan'a uğrayıp bir gece geçirecek.

ABD'nin Çin'in uçağa müdahale edeceği endişesi

Amerikalı yetkililer, Çin'in, Pelosi'nin ziyaret kararı alması halinde, Tayvan çevresine uçak gemisi yollayarak uçuşa yasak bölge oluşturabileceğini, savaş uçaklarıyla Pelosi'nin Ada'ya inmesini engelleyebileceğini ihtimal dahilinde görüyordu.

Beijing merkezli haber kuruluşu Global Times'da yer alan bir makalede ise, Pelosi'nin uçağı Çin seyahati sırasında gerçekten acil bir durumla karşılaşırsa, Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) uçaklarının Pelosi'nin uçağına koruma sağlayabileceği ifadeleri kullanıldı.

Yang Sheng ve Liu Caiyu imzalı yazı şöyle devam ediyor: "Meclis Başkanı'nın uçağı Çin'in Tayvan'ından uzak durduğu sürece, Çin'in Sansha şehrindeki, Güney Çin Denizi'ndeki Hainan Eyaleti'ndeki ya da Çin anakarasındaki profesyonel hizmet ve yardım alabileceği diğer havalimanlarına inebilir."

Hawaii molası ardından Singapur'a geçmişti

Meclis Başkanı'nın resmi internet sitesinde dün ziyaret programına ilişkin yayımlanan açıklamada Tayvan'a yer verilmemişti. Cuma günü ABD'den ayrılarak Hawaii'de mola veren Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik Kongre heyetinin, bu sabah Singapur'a ulaştığı bildirilmişti.

Singapur Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Pelosi'nin Singapur Devlet Başkanı Halimah Yakob, Başbakan Lee Hsien Loong ve bazı bakanlarla bir araya geleceği ifade edilmişti. Açıklamada, Pelosi'nin ayrıca Singapur'daki Amerikan Ticaret Odasının resepsiyonuna katılacağı belirtilmişti.

Tayvan'ı ziyaret edeceği iddiası gerilime sebep olmuştu

Pelosi'nin gezi kapsamında Tayvan'ı ziyaret edeceğine ilişkin söylentiler ABD-Çin ilişkilerinde gerilime sebep olmuştu. Çin Savunma Bakanlığı, bu hafta içinde yaptığı açıklamada, Pelosi'nin ziyaretinin gerçekleşmesi halinde askeri karşılık verebileceği uyarısında bulunmuş ve "Pelosi Tayvan'ı ziyaret ederse, Çin ordusu boş durmayacak" ifadesini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanlığı da olası ziyaretle ilgili, "Her tür olasılığa hazırlıklıyız. Eğer ABD tarafı ziyarette ısrar ederse egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü korumak için güçlü ve kararlı tedbirler alacağız" değerlendirmesinde bulunmuştu. Pelosi'nin olası ziyareti nedeniyle ABD ve Çin ordularının Tayvan yakınlarındaki askeri hareketliliği artırmıştı. ABD donanmasının Pasifik'teki 7. filosuna bağlı görev yapan Ronald Reagan savaş gemisi, hafta başında harp filosuyla Singapur'dan ayrılarak kuzeydoğu yönünde Güney Çin Denizi'ne doğru hareket etmişti. Çin Halk Kurtuluş Ordusu donanması da hafta sonunda Tayvan Adası'nın karşı kıyısındaki Fucien ve Güney Çin Denizi kıyısındaki Guangdong eyaletlerinde tatbikatlar düzenlerken, bölgeler gemi trafiğine kapatılmıştı.

Nisanda planlanan ziyaret iptal edilmişti

82 yaşındaki Pelosi'nin nisanda Tayvan'a yapmayı planladığı ziyaret, Kovid-19'a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, o günlerde Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretinin "tek Çin" ilkesinin tanımladığı "kırmızı çizginin aşılması" anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu. Ziyaretin gerçekleşmesi halinde Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada'yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olacak. Daha önce, 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.

Ajanslar & halktv.com.tr // Dış Haberler