Moskova'dan savaşın seyrini değiştirecek hamle! Rusya İran'a silah mı gönderiyor?

Moskova'dan savaşın seyrini değiştirecek hamle! Rusya İran'a silah mı gönderiyor?
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik operasyonları devam ederken, Moskova’nın Tahran’a kendi üretimi insansız hava araçları (İHA) sevk etmeye başladığı iddia edildi. Sevkiyatın gıda ve tıbbi malzemeleri de kapsadığı ve “acil yardım” kapsamında yapıldığı öne sürülürken, Kremlin ise yalnızca İran’la diyaloğun sürdüğünü açıkladı.

ABD ve İsrail’in İran’a karşı sürdürdüğü operasyonlar, bölgedeki gerilimi artırmaya devam ediyor. Bu gelişmelerin ortasında, İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, Rusya’nın Tahran’a ilk kez doğrudan silah sevkiyatı başlattığını iddia etti.

Batılı istihbarat kaynaklarına dayandırılan haberde, Rusya’nın bu ay itibarıyla İran’a insansız hava araçları göndermeye başladığı ve sevkiyatın gıda ile tıbbi malzemeleri de kapsadığı bildirildi. Sevkiyatın aşamalı olarak tamamlanmasının bu ay sonunda gerçekleşmesi bekleniyor. Haberde, Moskova’nın daha önce sadece istihbarat desteği ve uydu görüntüleri sağladığı, silah sevkiyatının ise 28 Şubat’ta başlayan savaşın başından bu yana bir ilk olduğu vurgulandı.

İSRAİL BU TRANSFERİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR

yeni-proje-2026-03-26t123710-208.jpg

Rusya’nın Tahran’a yaptığı bu destekle, İran’ın askeri kapasitesini güçlendirmeyi ve rejimin istikrarını sağlamayı hedeflediği öne sürüldü. Ayrıca, İsrail’in son dönemde Hazar Denizi’ndeki İran hedeflerine yönelik saldırılarının, Moskova ile Tahran arasındaki bu transferleri engellemeye yönelik bir hamle olduğu iddia edildi.

KREMLİN İDDİALARI YALANLADI

yeni-proje-2026-03-26t123830-084.jpg

Kremlin’den konuyla ilgili yapılan açıklamada ise bir sözcü, “Ortada dolaşan pek çok asılsız haber var. Doğru olan tek şey, İran yönetimiyle diyaloğumuzu sürdürdüğümüzdür” dedi. Rusya yönetimi, doğrudan silah sevkiyatı iddialarını ise resmi olarak doğrulamadı.

Bölgedeki bu gelişmeler, İran’a yönelik askeri operasyonların uluslararası aktörler arasında yeni dengeleri tetikleyebileceği endişesini beraberinde getiriyor.

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi