Kuzey Kore, Güney Kore'ye Balonlarla Çöp Gönderdi

Kuzey Kore, Güney Kore'ye Balonlarla Çöp Gönderdi
Kuzey Kore çöp dolu 150'den fazla balonu Güney Kore’deki iki sınır şehrine gönderdi. Güney Kore ordusu bu eylemin “uluslararası hukukun açık bir ihlali” olduğunu söyleyerek kınadı.

Güney Kore Kuzey Kore'yi, çöp ve dışkı içeren nesneleri düşürmek için ülkeler arasındaki yoğun şekilde güçlendirilmiş sınırdan çok sayıda balon göndermekle suçladı ve eylemi temel ve tehlikeli olarak nitelendirdi.

Ordunun patlayıcı mühimmat birimi ve kimyasal ve biyolojik savaş müdahale ekibi, nesneleri incelemek ve toplamak için konuşlandırıldı ve halkı uzak durmaları ve herhangi bir durumda yetkililere bildirmeleri konusunda uyaran bir uyarı yayınlandı.

adsiz-11.jpg

150'DEN FAZLA BALON TESPİT EDİLDİ

Kuzey Kore ve Güney Kore, 1950'lerdeki Kore Savaşı'ndan bu yana propaganda kampanyalarında balon kullanıyor.

Yerel basında çıkan haberlere göre, bugüne kadar 150'den fazla balon tespit edildi, bazıları yere düşerken diğerleri hala havadaydı.

Güney Kore ordusu tarafından yayınlanan fotoğraflar, üzerlerine plastik torbalar bağlanmış şişirilmiş balonları gösterdi. Diğer görüntülerde, bir fotoğrafta bir torbanın üzerinde "dışkı" kelimesinin yazılı olduğu, çökmüş balonların etrafına saçılmış çöplerin olduğu görüldü.

Kuzey Kore'nin savunma bakanı yardımcısı, "kendini savunma için güçlü bir güç" kullanma sözü veren bir açıklama yaptı ve Kuzey'e uçan "kirli şeylere" yanıt olarak Güney'e "atık kağıt ve yığınları" gönderileceği konusunda uyardı.

"HALKIMIZIN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİLMEKTE"

Güney Kore ordusu bu eylemin “uluslararası hukukun açık bir ihlali” olduğunu söyledi ve kınadı.

Ordu, “Halkımızın güvenliğini ciddi şekilde tehdit edilmekte. Balonlar nedeniyle meydana geleceklerden tamamen Kuzey Kore sorumludur. Kuzey Kore'yi bu insanlık dışı ve kaba eylemi derhal durdurması için sert bir şekilde uyarıyoruz” dedi.

Kuzey Kore, Güney Koreli aktivistlerin Güney'deki demokratik toplum hakkında bilgi taşıyan balonlarına ve hatta K-pop müzik videolarının bulunduğu USB belleklere öfkeyle tepki gösterdi.

Önceki Güney Kore hükümetleri, barışı ilerletmeye yardımcı olmadıklarını ve sınıra yakın sakinlerin güvenliğini tehlikeye attıklarını savunarak aktivistlerin bu tür kampanyalar yürütmesini engellemeye çalıştı.

Kaynak:Reuters