Küresel Yazılım Krizi: 3. Dünya Savaşı Kapıda Mı?

Küresel Yazılım Krizi: 3. Dünya Savaşı Kapıda Mı?
Bugün yaşanan geniş çaplı yazılım krizi, dünya genelinde büyük bir kaosa neden oldu ve sosyal medyada “3. Dünya Savaşı mı başlıyor?” endişelerini gündeme getirdi.

Microsoft'un sistemlerinde meydana gelen arızalar, bankacılık, havacılık ve sağlık sektörlerini etkileyerek, dünya çapında hava yolları, hastaneler ve bankalar gibi kritik alanlarda ciddi aksamalara yol açtı. Sorunun henüz çözülememesi, bazı kullanıcıların siber saldırı ve büyük ölçekli kriz senaryolarını gündeme getirmesine neden oldu.

Bu geniş çaplı arıza, yalnızca çözülmesi gerekilen 'teknik bir problem' olarak bir sabah ansızın karşımıza çıkmadı. Aynı zamanda 'modern' toplumun internet ve teknolojiyle ilişkisine dair bizlere çok önemli veriler sundu. Teknoloji dünyasında oluşabilecek herhangi bir arızanın yaratabileceği risk potansiyelleri, artık bu durumla ne kadar ilişkili olduğumuzu veya ne kadar zarar göreceğimizi gözler önüne serdi.

Microsoft, yaşanan kesintilerle ilgili ilk açıklamasında, “hafifletici önlemler” aldığını duyurdu. Şirket, X sosyal medya platformunda, “Hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görüyoruz” derken, bazı kullanıcıların Microsoft 365’e yalnızca salt okunur modda erişim sağlayabildiğini belirtti. Microsoft, bu sorunları çözmek için yüksek öncelikli çalışmalara devam ettiklerini vurguladı.

Sorunun etkileri, İngiltere’de hastanelerin, ABD merkezli havayolu şirketlerinin uçuşlarını yapamaması ve bankacılık sistemlerinin aksaması şeklinde kendini gösterdi. Türkiye’de de Denizbank ve Türk Hava Yolları (THY) gibi kurumlar bu krizden etkilendi. Ayrıca, TUVTÜRK ve UPS Türkiye gibi birçok kuruluş da benzer sorunlarla karşılaştı.

Sabah saatlerinde sistemindeki arızalar nedeniyle biletleme ve rezervasyon süreçlerinde aksaklık yaşandığını duyuran Türk Hava Yolları ilerleyen saatlerde çok sayıda seferini iptal etti.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan görüntülerde, Windows işletim sistemine sahip bilgisayarların mavi ekran hatası verdiği gözlemlendi. Bu krizden Türkiye'nin yanı sıra ABD, Hindistan, Japonya ve birçok ülkenin etkilendiği belirtildi.

Microsoft, TSİ 14.06'da temel sorunun çözüldüğünü açıklasa da, bazı servislerde sorunların devam edebileceğini duyurdu.

Tüm dünya, yaşanan bu yazılım kriziyle ilgili gelişmeleri bekliyor.

Kaynak:halktv.com.tr