Katalonya'nın bağımsızlık ilanına, İspanya'dan özerkliği fesh hamlesi geldi
İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti. 135 kişilik parlamentoda 70 evet, 10 hayır oyu çıktı. İspanyol yönetiminden jet yanıt geldi ve Katalonya'nın özerkliğini kaldırdı ve özerk yönetimini görevden aldı, parlamentoyu feshetti. Yeni parlamento seçimleri 21 Aralık'ta yapılacak. Ayrıca İspanya Başbakanı Rajoy, Katalonya yerel polis şefinin de görevden alınacağını duyurdu.
İspanya'da Katanların bağımsızlık için yaptığı referandumun ardından tansiyon düşmüyor. Katalan parlamentosu bağımsızlık ilanı için oylama gerçekleştirdi ve oy çokluğuyla tek taraflı bağımsızlık ilan etti.
Katalonya'da azınlık hükümeti olarak iktidarda bulunan "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı ve ona dışarıdan destek veren aşırı sol görüşlü "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) partilerinin sunduğu "cumhuriyet yönetimi şeklinde bağımsız Katalonya devleti ilan edilmesi ve bununla bağlantılı yapıcı sürecin başlatılması" başlıklarındaki karar önerileri parlamentodaki oylamada kabul edildi.
70 EVET, 10 HAYIR OYU ÇIKTI...
"Junts pel Si" ve CUP'un verdiği öneriyle gizli olarak yapılan oylamadan 70 "evet", 10 "hayır" ve 2 "boş" sonucu çıktı. "Catalunya si que espot" partisi dışında muhalefetteki tüm siyasi partiler oylamaya katılmayarak, protesto etmek için genel kurul salonunu terk etti.
Halk Partisinden (PP) milletvekilleri salonu terk ederken genel kurul koltuklarına İspanya ve Katalonya bayrakları bıraktı.
İSPANYA ÖZERKLİĞİ ASKIYA ALDI
İspanyol Senatosu ise Katalan hükümetinin feshedilmesini oylamaya hazırlanıyor. İspanya Başbakanı Rajoy Senato'daki kritik oylama öncesi Katalonya lideri Puigdemont'u görevden almak için yetki istedi. Senatonun Katalonya'nın özerkliğini feshedeceği 155. maddeyi kabul etmesine kesin gözüyle bakılıyordu.
SENATODA 214 EVET 47 HAYIR ÇIKTI, HÜKUMET TOPLANIYOR
214 evet oyuna karşılık 47 hayır oyu kullanılan oylamada bir oy da geçersiz sayıldı. İspanya hükümeti yerel saatle 16.00'da Katalonya gündemiyle toplanacak.
155. MADDE NELER İÇERİYOR
İspanyol Anayasası'nın 155'inci maddesi, Franco diktatörlüğü dönemi ve 1978 Anayasasının yürürlüğe girmesi sonrasında ilk kez uygulanmış olacak. 1939-1975 yılları arasındaki Franco diktatörlüğü döneminde Katalan hükümeti feshedilerek Katalan dili yasaklanmış, katalonya merkezi yönetime bağlanmıştı.
155'inci madde, ayrılıkçı eylemlerde bulunan bölgelerin özerkliklerinin iptal edilmesine olanak tanıyor. Madde uyarınca Madrid yönetimi Katalan polisi, yönetimi ve kamu yayıncılık kuruluşlarının kontrolünü de devralma yetkisine sahip.
AB’DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ
Katalan parlamentosunun bağımsızlık kararının ardından AB tarafından ilk açıklama geldi. Gelişmelerden yaklaşık 1 saat sonra yapılan açıklamayı Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk yaptı. Tusk, “AB için değişen bir şey yok. İspanya hala bizim muhatabımız” ifadesini kullandı. Tusk ayrıca, İspanya’nın tartışmanın gücüne önem vermesini, gücün tartışmasına önem verilmemesi gerektiğini dile getirdi.Yaşananların ardından Avrupa Komisyonu, bir yorum yapmayacaklarını açıkladı.
ABD, MADRİD'İN YANINDA
Öte yandan yaşananların ardından ABD’den de bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, yağptığı açıklamada Katalonya’nın İspanya’nın önemli bir parçası olduğu ve Washington’ın İspanya’yı bir bütün olarak tutmak için İspanyol hükümetini desteklediği belirtildi.