Kamala Harris ve Macron'dan AUKUS krizi sonrası sıcak mesaj

Kamala Harris ve Macron'dan AUKUS krizi sonrası sıcak mesaj
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, başkent Paris'te ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile bir araya geldi. Harris görüşmeye ilişkin, "En eski müttefiğimiz" yorumunu yaptı.

Elysee Sarayı'ndan yayımlanan açıklamada, Macron ile Harris'in görüşmesinin başkentte düzenlenecek Paris Barış Forumu öncesinde yapıldığı bildirildi.

Macron ve Harris'in görüşmede dijital konuları ele aldığı belirtilen açıklamada, ikilinin ayrıca uzay alanında diyalog başlatma konusunda mutabık kaldığı kaydedildi.

Kriz ardından 'yeni dönem' vurgusu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Avustralya'nın Fransa ile imzaladığı 56 milyar euroluk denizaltı sözleşmesinden vazgeçmesi ve ardından ihaleyi ABD'ye vermesi sonrasında yaşanan krizin ardından, "ABD ve Fransa arasında yeni bir dönemin başındayız" mesajı verdi.

G20 Zirvesi'nde denizaltı krizi gölgesinde gerçekleşen Biden - Macron görüşmesine anımsatan Fransa Cumhurbaşkanı; "Başkan Biden ile önümüzdeki günler, haftalar ve yıllar için yol gösteren, verimli bir görüşme yaptık. Yeni bir dönemin başlangıcında olduğumuz ve işbirliğimizin kesinlikle çok önemli olduğu konusunda hemfikiriz" diye konuştu.

Harris de Macron'a katıldığını belirterek, "Bu vizyonu paylaşıyoruz, hem zorluklar, hem de fırsatlar açısından zengin ve yeni bir dönemin başlangıcındayız" dedi

ABD Başkan Yardımcısı Harris, resmi Twitter hesabından görüşmeye dair fotoğrafları paylaşarak, "En eski ve en güçlü müttefikimiz" notunu düştü.

'Libya konferansına hazırlık'

Elysee Sarayı'nın açıklamasında, görüşmenin 12 Kasım'da Paris'te düzenlenecek uluslararası Libya konferansına hazırlık olduğu aktarıldı. Fransa ve ABD'nin, Libya'nın ve bölgesinin istikrarı ve barışı için seferber olduğu ifade edilen açıklamada, görüşmede gelecekte salgınlara karşı nasıl hareket edileceğinin de konuşulduğu belirtildi.

Paris'e dün gelen Harris, Paris Barış Forumu'na ve Libya konusundaki uluslararası konferansa katılacak.

AUKUS krizi

ABD ve Avustralya, İngiltere eylül ayının ortasında Hint-Pasifik bölgesinde AUKUS adlı bir savunma ittifakını imzaladıklarını duyurmuş, başlangıçta Fransa'ya vadedilen devasa denizaltı sözleşmesini alarak Paris'in tepkisini çekmişti.

Avustralya, Fransa'dan satın almak üzere anlaştığı denizaltıları kapsayan anlaşmayı feshederek 90 milyar Avustralya doları (yaklaşık 66 milyar ABD doları) tutarındaki sözleşmeni iptal etmiş, sonrasında da "nükleer başlıklı en az sekiz denizaltı almak istediğini" ve bunu da AUKUS Paktı'nı imzaladığı İngiltere ve ABD'den alacağını duyurmuştu. Fransa ise bu gelişmeleri "ihanet" olarak değerlendirip ABD ve Avustralya'daki büyükelçilerini istişare amacıyla geri çekmişti.

Fransa'nın bu gelişme üzerine sert tepki göstererek büyükelçisini geri çekmesi üzerine yaşanan krizi gidermek ve Fransa'nın öfkesini yatıştırmak için, Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Beyaz Saray'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Paris'e gitmişti.

Bu ziyaretin ardından Roma'da gerçekleşen G20 zirvesi sırasında, Fransa'nın Vatikan Büyükelçiliği’nde Biden-Macron görüşmesi ile aradaki soğukluğun yumuşadığı yorumları yapılmıştı.

Son olarak Harris tarafından gerçekleştirilen Paris ziyaretinin ise krizi tamamen bitirdiği yorumları yapılıyor.

Kaynak:AA

Etiketler :