Japonya'da Gizemli Virüs Alarmı! Rekor Hızda Yayılıyor, Tablo Vahim: "Bunları Açıklayabilecek Aşamada Değiliz!"

Japonya'da Gizemli Virüs Alarmı! Rekor Hızda Yayılıyor, Tablo Vahim: "Bunları Açıklayabilecek Aşamada Değiliz!"
Japonya'da 2023 yılından itibaren görülmeye başlayan Streptokokal Toksik Şok Sendromu (STSS) vakalarında tablo vahim bir hal alıyor. Ülkede geçen sene toplamda 941 vaka rapor edilmişti. Bu rakam 2024'ün ilk ayında 378'e ulaştı.

Streptokokal Toksik Şok Sendromu (STSS) yüzde 30 ölüm oranına sahip. Uzmanlar nadir görülen ancak tehlike bakteriyel enfeksiyonun Japonya'da rekor hızla yayıldığını açıkladı.

The Guardian’ın haberine göre enfeksiyon vakalarında 2024 yılının ilk iki ayında 378 vaka görüldü. Vaka sayısı geçen sene ise 941'di.

virus-aa-1489735.jpg

REKOR HIZLA YAYILIYOR!

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nden (NIID tarafından açıklanan geçici rakamlara göre geçen yıl 941 STSS vakası rapor edildi. Japonya'nın 47 vilayetinden 45’inde görülen enfeksiyondan 2024 yılının ilk iki ayında 378 vaka kaydedildi.

NIID tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Streptokokun fulminan (şiddetli ve ani) formlarının arkasındaki mekanizmalarla ilgili hala bilinmeyen birçok faktör var ve bunları açıklayabilecek aşamada değiliz."

3-3.jpg

ETKİLERİ NELER?

NIID'e göre, yaşlı insanlar daha büyük risk altında kabul edilirken, A grubu suş 50 yaşın altındaki hastalar arasında daha fazla ölüme yol açıyor.

Ülkede yayın yapan Asahi Shimbun gazetesinin haberine göre, 2023 yılının Temmuz ve Aralık ayları arasında STSS teşhisi konulan 50 yaşın altındaki 65 kişiden yaklaşık üçte biri, yani 21'i hayatını kaybetti.

STSS vakalarının çoğuna streptococcus pyogenes adı verilen bir bakteri neden oluyor. Virüs özellikle çocuklarda boğaz ağrısına neden olması ile biliniyor.

4-2.jpg

Ancak enfeksiyona neden olan oldukça bulaşıcı bakteriler, bazı durumlarda, özellikle 30 yaşın üzerindeki yetişkinlerde ciddi hastalıklara, sağlık komplikasyonlarına ve ölüme neden olabiliyor.

STSS vakalarının yaklaşık %30'unun ölümcül olabildiğine dikkat çekiliyor. Yaşlılarda ise boğaz, bademcik iltihabı, zatürre ve menenjite giden rahatsızlıklar da baş gösterebiliyor.

En ciddi vakalarda ise organ yetmezliği ve nekroza yol açıyor.

5-2.jpg

VİRÜS NEDEN HIZLICA YAYILIYOR?

Bazı uzmanlar, geçen yıl vakalardaki hızlı artışın, koronavirüs pandemisi sırasında uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasıyla bağlantılı olduğuna düşünüyor.

Tokyo Tıp Üniversitesi'nde enfeksiyon hastalıkları profesörü olan Ken Kikuchi ise bu yıl şiddetli STSS geçiren hasta sayısındaki dramatik artıştan "çok endişeli" olduğunu söylüyor.

Covid-19'un yeniden sınıflandırılmasının streptococcus pyogenes enfeksiyonlarındaki artışın arkasındaki en önemli faktör olduğuna inanıyor. Bu durumun, daha fazla insanın düzenli el dezenfeksiyonu gibi enfeksiyonları önlemeye yönelik temel tedbirleri terk etmesine yol açtığını da sözlerine ekledi.

99.jpg

Kikuchi, "Bana göre Japonların %50'sinden fazlası Sars-CoV-2 ile enfekte olmuş durumda. İnsanların Covid-19'dan kurtulduktan sonraki immünolojik durumları bazı mikroorganizmalara karşı duyarlılıklarını değiştirebilir. Şiddetli invaziv streptokokal pyogenes hastalıklarının enfeksiyon döngüsünü netleştirmemiz ve derhal kontrol altına almamız gerekiyor" dedi.

Japonya Sağlık Bakanlığı ise insanların STSS'ye karşı coronavirüs pandemisi sırasında günlük yaşamın bir parçası haline gelen temel hijyen önlemlerini almalarını tavsiye ediyor.

Japan Times'ın haberine göre ise Sağlık Bakanı Keizo Takemi bu yılın başlarında gazetecilere verdiği demeçte, "İnsanların parmaklarını ve ellerini temiz tutmak ve öksürük adabına uymak gibi önleyici adımlar atmasını istiyoruz" dedi.

888.jpg

Etiketler :