Japonya, geyşa bölgesindeki sokakları turistlere neden kapatıyor?

Japonya,  geyşa bölgesindeki sokakları turistlere  neden kapatıyor?
Euronews, Japonya'nın eski başkenti Kyoto'nun uzun zamandır turistler için popüler bir destinasyon olduğunu ancak artık aşırı turizmle baş etmeye çalıştığını yazıyor.

Şehir, ziyaretçilerin yaramazlıklarından kaynaklanan şikayetler nedeniyle popüler tarihi Geisha bölgesindeki bazı ara sokakları kapatacağını duyurdu. Birkaç ay önce yerel meclis "Kyoto'nun bir tema parkı olmadığını" özetledi.

Yerel hükümet yetkilisi Isokazu Ota, turistlerin Gion bölgesinin dar sokaklarını doldurduğunu ve bunun daimi sakinlere rahatsızlık verdiğini söyledi.

"Bu yıl turistlere özel caddelerden uzak durmalarını söyleyen tabelalar asacağız" diyor.

Japonca ve İngilizce olarak yazılacak tabelalarda şu ifadeler yer alacak: "Bu özel bir yol ve buradan geçmenize izin verilmiyor."

İhlal edenler 10.000 Yen para cezasına çarptırılacak, bu da yaklaşık 62 Avro'ya denk geliyor.

Yasak Geyşa Mahallesi'nin yalnızca birkaç bölümünü kapsıyor. Kamuya açık caddeler turistlere açık kalacak. Her yıl sadece orası değil, Kyoto'nun batı kesimi de yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğruyor.

Kyoto yetkilileri neden Gion'daki sokakları kapatıyor?

japonya-geysa.webp

Gion'un turist kalabalığına yönelik öfkesi, sözde fenomene karşı artan hoşnutsuzluğun altını çiziyor. Her ne kadar Japon ekonomisi büyümesini sürdürebilmek için büyük ölçüde turist gelirlerine bağlı olsa da "süper turizm".

Gion'un dolambaçlı sokak bölgesi, maiko olarak bilinen geyşa ve yardımcılarının geleneksel kimonoları ve saç süsleriyle çeşitli danslar ve gelenekleri sergiledikleri pitoresk çay evleriyle ünlüdür.

Muhteşem tapınakları ve bahçeleriyle tanınan bir şehirde Gion, en güzel ve tarihi yerlerden biridir. Turistler, dans dersine veya akşam yemeğine giden kadınları yakalama umuduyla mahallede dolaşmayı seviyor.

COVID-19 salgını turizmde geçici bir durgunluğa neden oldu, ancak artık ziyaretçiler tam güçle geri döndü.

Japonya'ya denizaşırı turist trafiği artık salgın öncesi seviyelere toparlanıyor.

Geçen yıl Japonya'ya 22 milyondan fazla ziyaretçi geldi; yerel suşilerin, elektronik cihazların ve Fuji Dağı ve Okinawa plajları gibi doğal simge yapıların görkeminin tadını çıkarmak istiyordu.

2019 yılında gelen seyahat sayısı 31 milyonu aşarken, uzmanlar bu yıl ziyaretçi sayısının daha da artacağını öngörüyor.

Ancak bu durum Gion sakinlerinin birçoğunun hoşuna gitmiyor.

Etiketler :