İran'ın Yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir Kimdir?

İran'ın Yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir Kimdir?
İran Cumhurbaşkan Reisi'nin hayatını kaybetmesi sonrası İran'ın geçici cumhurbaşkanı olması beklenen Muhammed Muhbir kimdir?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybettiğinin resmen açıklanmasının ardından İran Anayasası'na göre yetkilerini birinci yardımcısı Muhammed Muhbir üstlenecek.

Yönetim ve uluslararası hukuk olmak üzere iki alanda doktora derecesi bulunan Muhammed Muhbir, 2021 yılında İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı oldu.

Peki dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in onayıyla geçici cumhurbaşkanı görevine gelecek olan 68 yaşındaki Muhbir kimdir?

Muhbir, geçici cumhurbaşkanı olarak, İran Meclis Başkanı ve yargı erki başkanıyla birlikte cumhurbaşkanının ölümünden sonraki 50 gün içinde yeni bir cumhurbaşkanlığı seçimi düzenleyecek olan üç kişilik konseyin bir üyesi olacak.

1 Eylül 1955 Dezful doğumlu Muhbir, İbrahim Reisi gibi tüm devlet meselelerinde son sözü söyleyen Hamaney'e yakın bir isim.

İran-Irak Savaşı sırasında İslam Devrim Muhafızları'nın tıbbi birliklerinde subay olarak görev yaptı.

Yönetim ve uluslararası hukuk olmak üzere iki alanda doktora derecesi bulunan Muhammed Muhbir, 2021 yılında cumhurbaşkanı birinci yardımcısı oldu.

Ekim ayında Moskova'yı ziyaret ederek Rus ordusuna karadan karaya füzeler ve ilave insansız hava aracı tedarik etmeyi taahhüt eden eden İranlı yetkililerden oluşan ekibin içinde yer aldı.

Aynı heyette İran Devrim Muhafızları'ndan iki üst düzey isim ve Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir yetkili yer alıyordu.

Muhbir, daha önce dini liderin doğrudan kontrolündeki bir yatırım fonu olan Setad'ın başkanıydı.

Avrupa Birliği, Muhbir'i 2010 yılında "nükleer veya balistik füze faaliyetlerine" karıştığı iddiasıyla yaptırım uyguladığı kişi ve kuruluşlar listesine aldı, iki yıl sonra listeden çıkarıldı.

ABD Hazine Bakanlığı, 2013 yılında Setad ve denetimindeki 37 şirketi yaptırım uygulanan kuruluşlar listesine ekledi.

"İmam'ın Talimatlarını Uygulama Merkezi" anlamına gelen Setad, 1989 yılında Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin talimatıyla kuruldu.

İlk etapta amacı, İslam devrimi sırasında terk edilen mülklerin satılıp elde edilen gelirin kayır kurumlarına aktarılması ve İslami vakıfların denetlenmesi idi.

Ancak Setad zamanla devasa bir ekonomik güce dönüştü ve ülkenin en büyük holdinglerinden biri haline geldi.