İran'da kadınlar Hameney'nin posterini boyadı
22 yaşındaki Mahsa Amini, 13 Eylül'de, zorunlu başörtüsü yasalarını uygulayan ve 'ahlak polisi' olarak adlandırılan İrşad devriyeleri tarafından saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltında dövülerek komaya sokulan Amini, 16 Eylül'de yaşamını yitirdi. Amini'nin ölümüyle başlayan ve ülke geneline yayılan eylemler 7 gündür sürüyor. Rejim güçlerinin sert müdahalesi sonucu şu ana kadar en az 8 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı ve yüzlerce kişi gözaltına alındı.
Posterini boyadı
Sokaklarda direnen kadınlardan kimi, rejime tepki amaçlı taktıkları başörtüleri yakıyor kimi de saçlarını kesiyor. Ülkede devam eden eylemlerde bir kadının İran'ın ruhani lideri ve devlet başkanı kabul edilen molla Ayetullah Ali Hamaney'in posterini spreyle boyadığı görüldü.
43 yıldır süren baskı
İran,da Rıza Pehlevi monarşisinden kurtulmak için 1977'de başlayan ayaklanma iki yıl sonra 'Karşı Devrim' ile Ayetullah Humeyni'nin yönetimindeki molla şeriatına dönüşmüştü. İran'da 43 yıldır, başta kadınlar olmak üzere halka yönelik baskı ve yasaklar sürüyor. Ülkede kadınların dans etmesi de yasak, tek başına şarkı söylemeleri de... Başörtü zorunluğu olan ülkede, kadının saçının açıklık seviyesini mollalar belirliyor. Mollaların belirlediği sınırları geçen saç açıklığı kadının tutuklanması için yeterli oluyor. Veya giyimde vücudun 'belirgin' olması da buna birer gerekçe. Ülkede kadınlar; eşlerinin veya babalarının izni olmadan yurtdışına çıkamıyor. Babasının izni olmadan evlenemeyen kadınlar, boşanma sürecinde de kıskaçta kalıyor. Çünkü boşanmada karar merci yine erkek tarafı oluyor. Erkeğin talebiyle ancak boşanabilen kadının, çocuğu üzerinde de hiçbir velayet hakkı yok.
İran'da protesto ateşi devam ediyor: Ölü sayısı 8'i aştı
İran, Instagram ve WhatsApp’a da erişimi kesti
Türkiye'de de yayıldı: İranlı kadınlara destek için saçlarını kestiler