Türkiye'de de yayıldı: İranlı kadınlara destek için saçlarını kestiler

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini, saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle alındığı gözaltı merkezinde gördüğü şiddetten sonra yaşamını yitirdi. Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesinin ardından İranlı kadınların başlattığı 'saç kesme' eylemine Türkiye'deki kadınlarda destek verdi.

22 yaşındaki Mahsa Amini, 13 Eylül'de, zorunlu başörtüsü yasalarını uygulayan ve 'ahlak polisi' olarak adlandırılan İrşad devriyeleri tarafından saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltında dövülerek komaya sokulan Amini, 16 Eylül'de yaşamını yitirdi. Amini'nin ölümüyle başlayan ve ülke geneline yayılan eylemler 6 gündür sürüyor. Rejim güçlerinin sert müdahalesi sonucu şu ana kadar en az 8 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı ve yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Saç kesme eylemi

İranlı kadınlar, Amini'nin hayatı kaybetmesinin ardından şeriat rejimini protesto etmek için saç kesme eylemi başlattı. İranlı kadınlarların başlattığı eyleme Türkiye'deki kadınlarda destek vermeye başladı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, İranlı kadınlar gibi saçını kestiği bir videoyu sosyal medya hesabından İran'da, ülkede, özgürlükleri için direnen kadınlar dünyada her yerde” notuyla yayınladı. Ataselim videoda “İran'da direnen kadınlar asla yalnız yürümeyecek” dedi.

Kaynak:halktv.com.tr