İran'da Amini haykırışları devam ediyor... 'Devrim kaçınılmaz'
İranlı avukat, yazar, insan hakları savunucusu ve Nobel Ödülü sahibi Şirin Ebadi, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad Devriyelerince gözaltına alınmasının ardından gördüğü şiddet sonucu hayatını kaybetmesi olayının ülkeyi geri dönülemez bir "devrim" yoluna soktuğunu söyledi.
1979'daki İslam Devrimi'nden bu yana İran'ı yöneten din adamlarını sert bir dille eleştiren Ebadi verdiği bir röportajda, mevcut protesto dalgasının düzenin meşruiyetine karşı şimdiye kadarki en cesur meydan okuma olduğuna inandığını belirtti.
Ebadi, Amini protestolarının geldiği noktayı İngiliz haber ajansı Reuters'a verdiği demecinde şu sözlerle ifade etti: "Bu devrim süreci bir trene benziyor ve bu tren son durağa ulaşana dek durmayacak"
Telefon üzerinden röportaj veren Ebadi, devletin ölümcül şiddet eylemlerini sıradan İranlıların, din adamlarına karşı duyduğu öfkeyi derinleştireceğini belirterek, "Protestolar farklı bir şekil aldı ama sona ermedi" dedi.
Şirin Ebadi kimdir?
Şirin Ebadi, İranlı avukat, yazar, insan hakları savunucusu. Özellikle kadın ve çocuk hakları alanındaki çalışmalarıyla, 10 Aralık 2003'te Nobel Barış ödülünü aldı. Ebadi, bu ödülle Nobel alan ilk İranlı ve ilk Müslüman kadın oldu.
Hemedan'da ticaret hukuku profesörü bir babanın kızı olarak 1947'de doğan Ebadi, 1965'te Tahran Üniversitesi hukuk bölümüne girdi, 1969'da okulu bitirdikten sonra hakimlik sınavını kazanarak 1970'te stajyer hakim olarak göreve başladı. Bu arada Tahran Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimine devam etti ve 1971'de diplomasını aldı. 1975'te İran'da yasama organının başına geçen ilk kadın olduysa da 1979 İran İslam Devrimi'nden sonra kadın olduğu için rütbesi düşürüldü.
İran'daki protestolar
İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül 2022'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra uğradığı şiddet sonucu hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini 16 Eylül'de yaşamını yitirmişti.
Amini'nin ölümü üzerine memleketi Sakkız'da 17 Eylül'de başlayan gösteriler, ülke geneline yayılarak yönetim karşıtı protestolara dönüşmüştü. Ülke genelinde aylar süren gösterilerde 10 binden fazla kişi gözaltına alınmıştı.
Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) en son açıkladığı verilerde idam cezası riskiyle karşı karşıya olan 109 protestocu olduğunu ve güvenlik güçleri tarafından öldürülen gösterici sayısının da 481'e yükseldiğini açıklamıştı.
Öte yandan İran'da son 26 günde 55 kişinin idam edildiği de IHR tarafından ifade edildi.
halktv.com.tr // Dış Haberler
İran'da saçlar zincirleri kırdı: İrşad Devriyeleri artık kağıt üstünde