İngiltere'nin çöplüğü Adana: İngiliz basını peşini bırakmadı
Adana’ya gelen İngiliz Gazetesi Daily Mirror ekibinin yaptığı haberde, İngiltere’nin 2022’nin ilk üç ayında 150 bin 666 tondan fazla plastik atığı Türkiye’ye gönderdiği ifadelerine yer verildi. Daily Mirror ekibi Greenpeace eşliğinde Adana’ya gelerek incelemelerde bulundu. Türkiye’deki, atık felaketini gözler önüne seren Daily Mirorr’da yer alan habere göre, İngiltere’den 2020’de 210 bin ton, 2022’nin ilk üç ayında ise 150 bin 666 tondan fazla plastik atık Türkiye’ye gönderildi.
Türkiye'ye çöp ihracatı arttı
Çin’in İngiltere’nin plastik çöplerini kabul etmeyi bıraktıktan sonra Türkiye’ye çöp ihracatının arttığı belirtilen haberde, binlerce ton İngiliz plastiğinin Türkiye’ye yasadışı bir şekilde atılarak yakıldığı vurgulandı. Haberde öte yandan Türkiye’ye yapılan ihracatın 2016’da yılda 12 bin tondan 2020’de 210 bin tona yükseldiği bilgisine yer verildi. Bu oranların İngiltere’nin tüm plastik ihracatının neredeyse yüzde 40’ını oluşturduğu ifade edilen haberde, "Bu da yakınlarda yaşayanlar için çevre sorunları ve sağlık korkularına yol açıyor" denildi.
Bir çiftçinin ineklerini otlattığı yerin yanında İngiliz markalarına ait plastik atıkları görüldüğü vurgulanan haberde, görülen Sainsbury’s poşetinin tek kullanımlık poşetlerlerden yaklaşık üç kat daha fazla plastik içerdiği bilgisine de yer verildi.
“Türkiye’ye atık ihraç eden tek ülke İngiltere değil” denilen haberde, ekibin inceleme yaptığı bölgede Kanada, Fransa, Almanya ve İsrail’e ait atıklar bulunduğu da ifade edildi.
Çöpe GPS yerleştirilmişti
Bloomberg için çalışan gazeteci Kit Chellel mart ayı sonunda Londra'daki plastik çöp poşetinin içine GPS yerleştirmişti. Çöpün 3 bin 200 kilometre yol yaptıktan sonra Adana'ya geldiği tespit edilmişti. Londra'daki üç plastik çöp poşetinin içine GPS cihazları yerleştiren Chellel, bir poşetin Londra'da kaldığını, diğer iki poşetin de İngiltere, Hollanda, Almanya, Polonya üzerinden Adana'ya geldiğini ortaya çıkarmıştı.
'Böyle bir belge yok'
Londra’daki plastik çöplerin Adana’ya gönderildiğini iddia eden videoya ilişkin açıklama yapan Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER), çöplerin Adana’ya döküldüğüne dair belge olmadığını savunmuştu. GEKADER Başkanı Fatih Eren, “İngiltere’de evsel atıklar yerinde ayrıştırılıyor. Geri kalanları yakılarak enerjiye dönüştürülüyor. Ülkemizde geri dönüşüme uygun olmayan atıkların ithalatı yasak” demişti.
Araştırma: İngiltere'de geri dönüşüm çözüm değil
İngiltere'de Mayıs ayında çevre örgütlerinin öncülüğünde yapılan "Büyük Plastik Sayımı"ndan çıkan sonuçlar, geri dönüşümün kendi başına bir çözüm olmadığına dikkat çekmişti. Araştırmaya öncülük eden çevre kuruluşları Greenpeace ve Everyday Plastic, geri dönüşümün kendi başına bir çözüm olmadığına dikkat çekti. Greenpeace'in plastik aktivisti Chris Thorne, "Bu dudak uçuklatacak miktarda bir atık" dedi. 100 bin hanenin plastik atıklarının sayıldığı araştırmada ülke genelinde her yıl ortalama 100 milyar parça plastiğin çöpe atıldığı belirlenmişti. Araştırmaya katılan hanelerden haftada 66 parça plastik atık çıkmıştı.