G. Kore'de Cadılar Bayramı faciası: 151 ölü binlerce kayıp
Güney Kore'nin başkenti Seul'ün Itaewon bölgesinde düzenlenen Cadılar Bayramı etkinliği sırasında izdiham yaşandı.
Yetkililer, Seul'ün eğlence merkezlerinden Itaewon bölgesindeki Cadılar Bayramı kutlamasında çıkan izdihamda 151 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
82 kişi ise yaralandı. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
Ölenlerden 19'unun yabancı olduğu kaydedildi. Güney Kore'nin resmi haber ajansı Yonhap'ta yer alan bilgilere göre, hayatını kaybeden 19 yabancının, İran, Özbekistan, Çin ve Norveç'ten olduğu ifade edildi.
Yetkililer, hayatını kaybedenlerin çoğunun ergenlik çağındakiler ve 20'li yaşlarındaki genç yetişkinler olduğunu ifade etti.
3 binden fazla kayıp var
Öte yandan facianın yaralarını sarmaya çalışan Güney Kore'de hükümet, 3 bin 580 kişinin de kayıp olduğu yönünde ihbar aldığını açıkladı.
Ölenlerin yüzde 90'ından fazlasının kimliği tespit edildi
Güney Kore İçişleri ve Güvenlik Bakanı Lee Sang-min Pazar günü yaptığı açıklamada, Cumartesi günü Cadılar Bayramı kutlamaları sırasında Seul'de meydana gelen izdihamda ölen 151 kişinin yüzde 90'ından fazlasının kimliklerinin tespit edildiğini söyledi.
Lee, ölenlerden yabancı uyruklu ve 17 yaşın altında olan kişilerin kimliklerinin tespit edilme çalışmlarının devam ettiğini de söyledi.
400 kişilik kurtarma ekibi ve 140 araç bölgeye gönderildi
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, yaralılara ilk yardım yapılması ve bölgenin güvenliği konusunda acil talimat verdi.
400 kişilik kurtarma ekibi ve 140 araç izdihamın yaşandığı bölgeye sevk edildi.
Güney Kore'de yaşanan Cadılar Bayramı izdihamı ardından ekipler olay yerinde // Fotoğraf: Reuters
100 bin kişi etkinlik için caddelere akın etti
Yerel medya, Cadılar Bayramı etkinliğine katılmak için yaklaşık 100 bin kişinin caddelere akın ettiğini belirtti. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde insanların hareket edemeyecek kadar sıkıştıkları ve kurtarılmak için beklendikleri anlar dünya gündemine oturdu.
Covid sonrası ilk etkinlik
Cadılar bayramına katılımın bu kadar çok olmasının nedeni olarak 2020'de yaşanan Covid-19 salgını ardından yapılan ilk etkinlik olması gösterildi. CNN'den Will Ripley, yapılan kutlamada sosyal mesafe ya da maske gibi hiçbir kısıtlamanın olmadığını ifade ederek, "Maske zorunluluğu yoktu, kalabalığın genişliğine dair bir sınırlama yoktu. Hoparlörlerden insanlara dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen uyarılar yapıldı. Şimdi cevaplanması gereken en büyük soru, bunun neden yaşandığı" dedi.
Olay yerine giden ilk doktor: Bunu anlatmak çok zor
Kurbanlara ilk yardım için olay yerine giden ilk doktorlardan biri olan Lee Beom-suk, AFP haber ajansının aktardığına göre yerel yayın kuruluşu YTN'ye konuştu.
Lee, "Kalp masajı yapmaya çalıştığımda kaldırımda yatan iki kurban vardı. Ancak kısa bir süre sonra sayı birden patladı ve kurban sayısı, ilk gelen müdahale ekiplerinin sayısını aştı" dedi.
Verdiği demeçte Lee, doktor sayısının yetersiz kaldığı anlarda birçok gönüllünün kalp masajı için yardıma geldiğini ifade ederek, "Bunu ifade etmek çok zor. Pek çok kurbanın yüzü solgundu. Nabızlarını ya da nefeslerini yakalayamadım ve birçoğunun burnu kanıyordu" diye konuştu.
Yaşadıkları kabusu anlattılar
İzdihamdan kurtulanlar ise yaşadıkları kabusu yerel medyaya verdikleri demeçlerde anlattılar. Soyismi "Kim" olan ancak ismini vermeyen genç yaşadıklarını "Domino taşlarının devrilmesine" benzetti. Seul merkezli Hankyoreh gazetesine göre, soyadı Kim olan kazazede, kurtarılmadan önce yaklaşık bir buçuk saat mahsur kaldıklarını, bazı kişilerin "Yardım edin!" diye bağırdığını ve diğerlerinin nefes darlığı çektiğini ifadelerine ekledi.
17 yaşındaki lise öğrencisi Kim Seo-jeong ise yaşadıklarını ABD'nin yüksek tirajlı gazetesi The New York Times'a anlattı. Kim, "Nefes alamadık" dedi.
Bu izdiham, ülkede 2014 yılında yaşanan ve çoğunluğu lise öğrencisi 304 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sewol feribot faciasından bu yana meydana gelen en büyük olay olarak anılıyor.
halktv.com.tr // Dış Haberler
Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi