Fransa ve Avustralya arasında tansiyon yükseliyor: Yalan polemiği

Fransa ve Avustralya arasında tansiyon yükseliyor: Yalan polemiği
Fransa ve Avustralya arasındaki AUKUS ve "sızdırılan mesaj" gerilimi devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un "Yalan söyledi" çıkışına karşı "Ülkemi aşağılamasına izin vermeyeceğim" açıklamalarını yapan Avustralya Başbakanı Morrison, şimdi de Fransa'dan özür dilemeyeceğini söyledi.

Avustralya ile Fransa arasındaki denizaltı anlaşmasının iptali konusunda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından yalan söylemekle itham edilen ve bu iddiaları reddeden Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Fransa’dan özür dilemeyeceğini açıkladı.

Glasgow'da düzenlenen 26'ncı Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı (COP26) sonrasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin 7 emirliğinden biri olan Dubai'ye giden Başbakan Morrison, denizaltı anlaşmasının iptaliyle ilgili açıklamada bulundu.

Emmanuel Macron tarafından şahsına yöneltilen, Avustralya ile Fransa arasındaki denizaltı anlaşmasının iptali konusunda "yalan söylediği" ithamlarını tekrar reddeden Başbakan Morrison, Fransa'dan özür dilemesine "gerek olmadığını" söyledi.

Macron’un suçlamalarına atıfta bulunan Morrison, "İddialar yapıldı ve reddedildi. Açıkçası artık önemli olan, bu konuda yolumuza devam etmemizdir" ifadelerini kullandı.

Macron'dan 'yalan' çıkışı

İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde Avustralya ile Fransa arasında yaşanan denizaltı krizine ilişkin soruları yanıtlayan Macron, bir gazetecinin "Scott Morrison'ın size yalan söylediğini düşünüyor musunuz?" sorusuna "Düşünmüyorum, biliyorum" ifadeleriyle cevap vermişti.

Bunun üzerine Morrison ise, "Benim omuzlarım geniş, bununla (suçlamalarla) başa çıkabilirim. Avustralya'nın aşağılanmasına izin vermeyeceğim. Avustralya'nın güvenirliğini sorgulayan ve Avustralya'nın hakaretlerle karalanmasına izin vermeyeceğim" ifadelerini kullanmıştı.

'Avustralya'ya güvenilmez'

Fransız büyükelçisi Jean-Pierre Thebault ise Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından Avustralya Başbakanı Morrison'a gönderilen mesajın Avustralya basınına sızdırılmasına tepki gösterdi.

Büyükelçi, mesajın sızdırılmasını "benzeri görülmemiş bir hareket" olarak niteleyerek kınadı ve diğer dünya liderlerinin de Avustralya'ya karşı güvensizlik hissedeceğini ifade etti.

Thebault, söz konusu durumun "güveni zedelediğini" belirterek, "Bu, asla bir müttefik olarak görülmediğimizin teyididir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Thebault, "Avustralya hükümetinin, Fransa'nın ilişkileri düzeltme çağrısına vereceği cevap buysa durum gerçekten üzücü" dedi.

Fransa ve Avustralya krizi

Fransa ile Avustralya arasında yaşanan denizaltı krizinden birkaç gün önce Canberra yönetiminin Paris ile görüşme girişiminde bulunduğuna dair gizli mesajları basına sızdırılması Fransa tarafından öfkeyle karşılanmıştı.

Avustralya basınında yer alan haberlere göre Avustralya'nın ABD ve İngiltere ile anlaşmanın açıklanmasından iki gün önce, 14 Eylül'de denizaltı sözleşmesi için Macron'un Morrison'a "Ortak denizaltı hedeflerimiz konusunda iyi mi kötü mü haber beklemeliyiz?" mesajını yazdığı ileri sürülmüştü.

Avustralya, Eylül ayında Fransa ile anlaşmasını iptal ederek ABD ve İngiltere ile en az 12 nükleer enerji ile çalışan denizaltı yapımı konusunda anlaşmıştı.

İptal kararı Paris yönetiminin büyük tepkisini çekmiş, Macron, Morrison'ın Avustralya'nın niyetleri hakkında kendisine "yalan söylediğini" ifade etmiş, Avustralya Başbakanı ise bu sözler karşısında "Ülkemin karalanmasına izin vermeyeceğim" ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler :