Fransa, Belçika ve İsviçre büyükelçileri Sudan darbesini kınadı

Sudan'da gerçekleşen darbede Başbakan ve Bakanların gözaltına alınması ve halkın sokağa çıkmasının ardından dünya ülkelerinden de tepkiler gelmeye devam ediyor. ABD, İngiltere ve Norveç Sudan ordusunun hükümeti feshetmesini kınadı.

Sudan'da dün sabah saatlerinde Başbakan Abdullah Hamduk ve çok sayıda siyasetçi gözaltına alınmış ardından Sudan Enformasyon Bakanlığı, Başbakan Hamduk'un darbeyi reddettiği için gözaltına alınarak bilinmeyen bir yere nakledildiğini duyurmuştu.

Binlerce kişi sokaklarda

Ülkenin birçok yerinde elektrik ve internet hatları kesilirken, askeri güçlerin başkent Hartum'un Umdurman bölgesindeki radyo ve televizyon merkezini basarak çok sayıda çalışanı gözaltına aldığı bildirilmişti. Darbe girişiminin ardından hükümetin sivil kanadı ve çok sayıda siyasi parti, halka sokağa inme çağrısı yapmasının ardından başkent Hartum'un farklı bölgelerinde bir araya gelen binlerce Sudanlı, askeri müdahaleye karşı gösteri düzenlemeye başladı.

20211025-2-50591520-70002089.jpg

Gösterilerde şu ana kadar 7 kişi hayatını kaybederken 140 kişinin de yaralandığı biliniyor.

Sudan'da yaşanan gelişmeler ardından dünyadan da tepkiler gelmeye devam ediyor.

Fransa, Belçika ve İsviçre'nin büyükelçilerinden tepki

Fransa, Belçika ve İsviçre'nin Hartum büyükelçileri, Sudan'da sivil hükümetin feshedilmesi kararını kınadı.

Enformasyon Bakanlığının Facebook hesabından yapılan açıklamaya göre, Fransa, Belçika ve İsviçre'nin Hartum büyükelçileri, Sudan ordusunun geçiş hükümetine yönelik eylemlerini kınadı.

3 Avrupa ülkesinin büyükelçileri, sivil hükümet ile dayanışma içerisinde olduklarını bildirdi.

İngiltere, ABD ve Norveç kınadı

İngiltere, ABD ve Norveç Sudan ordusunun hükümeti feshederek başbakan dahil çok sayıda üst düzey siyasetçiyi gözaltına almasını kınadı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İngiltere, ABD ve Norveç'in Sudan'daki gelişmelere ilişkin üçlü bildiri yayımladığı belirtildi.

Açıklamada, "(Üç ülke) Sudan'daki durumdan derin endişe duymaktadır ve devlet kurumlarının askıya alınmasını, olağanüstü hal ilan edilmesini, Başbakan Abdullah Hamduk ve sivil liderliğin diğer üyelerini gözaltına alan askeri güçleri kınamaktadır" denildi.

Mısır: Sudan'da istikrarın sağlanması için gerekeni yapacağız

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bessam Radi, Sudan'daki gelişmelere dair en üst düzeyden görüşmeler yürütüldüğünü duyurdu.

Mısır'da özel bir televizyon kanalına telefonla bağlanan Radi, "Sudan'daki son gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve Sudan'ın ulusal güvenliğinin Mısır'ın ulusal güvenliğinin bir parçası olduğunu teyit ediyoruz" ifadesini kullandı.

Radi, Sudan'daki gelişmelerle ilgili en üst düzeyden görüşmelerin yapıldığını belirterek "Mısır, Sudan'da istikrarın sağlanması ve halkın çıkarları için yapması gerekeni yerine getirmekten geri kalmayacaktır" dedi.

Pentagon: Endişeliyiz

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Sudan'da ordunun geçici hükümete yönelik darbe girişiminden kaygı duyduklarını açıkladı.

Günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan Kriby, Sudan'da ordunun geçici hükümete el koymasından haberdar olduklarını belirtti.

Kirby, "Bu tür adımlar Sudan halkının demokrasi emellerine terstir, anayasa ilanına ve Cuba Anlaşmasına karşıdır. Orduya, sivillerin öncülük ettiği geçiş sürecinin ve seçimlere gitmek üzere kaydedilen ilerlemenin devam etmesi için gözaltına alınan tüm sivilleri koşulsuz olarak serbest bırakması ve görevlerine dönmesini sağlaması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Sözcü, Sudan ordusuna, Sudan halkının barışçıl bir şekilde gösteri düzenlemesine izin vermesi çağrısında da bulunduklarını kaydetti.

Öte yandan ABD, Dışişleri Bakanlığı, Sudan'daki darbe girişimine tepki olarak bu ülkeye yapılacak 700 milyon dolarlık yardımın askıya alındığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, udan'daki darbe girişimine tepki gösterdi ve bir an önce sivil yönetimin öncülüğünde bir geçiş hükümetine dönülmesi çağrısını dile getirdi.

BM Sudan'daki darbeyi görüşmek için bugün toplanacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Sudan'daki darbeyi görüşmek üzere bugün toplanacak.

BM Genel Sekreteri'nin Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes, dün hukuka aykırı bir şekilde tutuklananların serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Perthes, maksimum itidal, diyalog ve anayasal düzene dönme çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sudan'da meydana gelen askeri darbeyi kınadıklarını belirtti. Guterres, yaptığı açıklamada, "Sudan Başbakanı ve diğer tüm yetkililer serbest bırakılmalı" dedi.

Rusya: Sudanlılar sorunlarını kendi başına çözmeli

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Sudanlıların ülkedeki iç meseleleri kendi başına çözmeleri gerektiğini bildirdi.

Zaharova, Sudan'daki olaylarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Sudan'da siyasi ve ekonomik "sistematik" kriz yaşandığını belirten Zaharova, "Bu, son iki yılda izlenen başarısız bir politikanın doğal sonucudur. Nüfusun büyük bölümünün umutsuzluğu ve kötü durumu, geçici hükümet ve onun yabancı hamileri ve danışmanları tarafından dikkate alınmadı" ifadelerini kullandı.

BAE, Ürdün ve Libya'dan 'gerilimi tırmandırmama' çağrısı yaptı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün ve Libya Sudanlı taraflara "gerilimi tırmandırmama" çağrısında bulundu. BAE Dışişleri Bakanlığından Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk ve çok sayıda siyasetçinin alıkonulmasıyla başlayan darbe girişimine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "BAE Sudan'daki son gelişmeleri yakından takip etmektedir. Sudan halkının yararına ve iradesine uygun bir şekilde en kısa sürede istikrarın sağlanması arzu edilmektedir."

AA / RUPTLY