Türkiye, yaptırımdan sonra ilk kez AB toplantısında!

Türkiye, yaptırımdan sonra ilk kez AB toplantısında!
AB, 2019'da yaşanan gerilimler ve yaptırım tehditlerinin ardından Türkiye'yi 5 yıl sonra Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na davet etti.

Türkiye, 29 Ağustos'ta Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na (Gymnich) davet edildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Türkiye'nin davetini doğruladı ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın toplantıya katılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Keçeli, davetin olumlu karşılandığını vurgulayarak, "Bu adımın ilişkilerimizi çıkmaza sokan 15 Temmuz 2019 tarihli AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının önümüzdeki dönemde tadil edilmesine zemin hazırlamasını umuyoruz. Bu davet, bölgesel ve küresel sınamalar karşısında Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliğinin AB tarafından anlaşıldığına da işarettir," dedi.

thumbs-b-c-a4a855ca8016d5900c564395cb21f0cb.jpg
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli

5 YIL ARADAN SONRA DAVET

Gymnich toplantıları, AB Dışişleri Bakanlarının güncel uluslararası konularda serbestçe görüş alışverişinde bulunmalarını amaçlayan gayriresmi bir forum olarak biliniyor. Toplantılar ilkbahar ve sonbahar olarak genelde yılda iki kere düzenlenir.

Türkiye'nin toplantıya beş yıl aradan sonra davet edilmesi, iki taraf arasındaki ilişkilerin yeniden canlanma çabasının bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Keçeli, bu olumlu yaklaşımın Gymnich toplantıları ile sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, "İlişkilerde mesafe alınması için AB ile her alandaki işbirliği ve diyaloğumuzun sürekli ve sistemli bir zemine oturması ve sürdürülebilir, öngörülebilir şekilde güçlendirilmesi esastır," ifadesini kullandı. Ayrıca, Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vize serbestisi ve yapısal diyalog mekanizmalarının yeniden canlandırılması gibi konularda somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

thumbs-b-c-2e2835aeeb430b63c7e75cb829768de1.jpg

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

AB adayı Türkiye'nin AB ile ilişkileri son yıllarda zorlu bir süreçten geçti. İnsan hakları ve bölgesel politikalar gibi konularda yaşanan farklılıklar nedeniyle adaylık süreci uzun süredir dondurulmuş durumda.

Ancak, AB'nin göç yönetimindeki desteği nedeniyle Türkiye ile ilişkilerde bazı iyileşmeler gözlemlendi. 2019 yılında Yunanistan ile yaşanan gerilimler sırasında Brüksel, Ankara'ya yaptırım tehditlerinde bulunmuş ve bazı diyalog kanallarını kesmişti. 2021'den itibaren yüksek seviyeli görüşmelerin yeniden başlaması, ilişkilerdeki iyileşmenin bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Kaynak:AA