Dünyanın En Büyük 3. Ekonomisi Olan Almanya Bile Böyleyse Vay Diğer Ülkelerin Haline! Ülkenin 5'de 1'inin Durumu Bu Şekilde
Almanya'da yayımlanan son rapor, 2022 yılında yaklaşık 14,2 milyon kişinin yoksullukla mücadele ettiğini ortaya koyuyor. Bu rakam, Almanya'nın toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 16,8'ine denk geliyor ve bir önceki yıla göre yaklaşık 100 bin kişi artış gösteriyor.
DW Türkçe'nin aktardığı rapora göre, pandemi, enerji krizi ve yüksek enflasyonun etkileriyle birlikte 2019'a kıyasla yaklaşık 1 milyon kişilik bir artış yaşanmış. Ayrıca, 2006'dan bu yana belirlenen rakamdan 2,7 milyon daha fazla yoksul olduğu rapor ediliyor.
Der Paritätische Gesamtverband'ın yöneticisi Ulrich Schneider, "Almanya'da yoksulluk artışının federal düzeyde bir miktar durduğu gözükse de, tamamen tersine dönme şansı çok uzak" şeklinde değerlendirmede bulundu.
Rapor, Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine dayanıyor ve 2022'de yoksulluk sınırındaki yetişkinlerin yaklaşık üçte ikisinin çalışan veya emekli olduğunu gösteriyor.
Özellikle çocuk yoksulluğu alarm verici bir seviyeye yükseldi. Rapor, çocukların %22'sinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını ortaya koyuyor. Çocuğunu tek başına büyütenler arasında yoksulluk oranı ise %43,2 olarak belirlenmiş.
Der Paritätische Gesamtverband, hükümetin yoksullukla mücadelede ciddi adımlar atması gerektiğini vurgulayarak, önerileri arasında saatlik asgari ücretin 15 euroya yükseltilmesi ve çocuk bakımı desteğinin artırılması yer alıyor.
Kuruluş, göreli yoksulluk prensibini esas alarak ölçüm yapıyor; yani bir kişi, medyan gelirin %60'ından az gelire sahipse yoksul kabul ediliyor. Bu ölçüm, bir ülkedeki kişilerin gelirlerini küçükten büyüğe sıralandığında tam ortada kalan değeri temel alır.