Dünya Sağlık Örgütü'nden kritik M çiçeği açıklaması!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisi, mpox'un (Maymun Çiçeği) yeni COVID-19 varyantı olmadığını ve sağlık yetkililerinin bu virüsü kontrol etme konusunda bilgi sahibi olduklarını vurguladı.
WHO'nun Avrupa bölgesinden sorumlu bölgesel direktörü Hans Kluge, bugün düzenlediği basın toplantısında, “Mpox, yeni ya da eski türlerden biri olsun, COVID-19’un yeni versiyonu değil. Bu konuda nasıl hareket edeceğimizi biliyoruz” dedi.
"AVRUPA VE DÜNYA İÇİN KRİTİK BİR TEST OLACAK”
Kluge, “Mpox’u birlikte ele alabilir ve almalıyız” ifadesini kullanarak, küresel sağlık topluluğunun bu virüsle başa çıkma konusunda ortak bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini belirtti.
Kluge, mevcut durumda ve gelecekteki yıllarda nasıl bir yanıt vereceğimizin Avrupa ve dünya için kritik bir test olacağını belirtti:
“Bu sistemleri kurarak mpox’u küresel ölçekte kontrol altına mı alacağız? Yoksa bir panik ve ihmal döngüsüne mi gireceğiz? Nasıl yanıt vereceğimiz şimdi ve yıllar içinde Avrupa ve dünya için kritik bir test olacak.”
Kluge, Avrupa bölgesinde her ay yaklaşık 100 yeni clade 2 mpox vakasının bildirildiğini ekledi.
50,000 DOZ ÇİÇEK AŞISI BAĞIŞLANACAK
Öte yandan, ABD merkezli bir biyoteknoloji şirketi Emergent BioSolutions, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve çevre ülkeler olan Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda'ya mevcut mpox salgınıyla mücadele için 50,000 doz çiçek aşısı bağışlayacağını açıkladı. Mpox'un Clade Ib varyantı, Afrika'da hızla yayılmaya devam ederken, İsveç'te ilk kez görüldü.
ÇİÇEK AŞISI MAYMUN ÇİÇEĞİ İÇİN DE KULLANILIYOR
Emergent'in ACAM2000 aşısı, çiçek hastalığına karşı onaylı olup mpox için de kullanılabiliyor ancak ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından henüz onaylanmamış durumda.
ACAM2000, canlı bir virüs aşısı olup, bilinen yan etkileri arasında kalp iltihabı gibi ciddi sorunlar yer almakta. Aşının, zayıf bağışıklık sistemine sahip bireylerde kullanılmaması öneriliyor.
Dünya genelinde sağlık yetkilileri ve bilim insanları, mpox salgınına karşı en etkili stratejiyi belirlemek için çalışmalarını sürdürüyor.
Kaynak:Dış Haberler-Reuters-AA