Çin'de öfke dinmiyor: Kahrolsun Şi Cinping
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 10 yıl önce göreve gelmesinden bu yana yaşanan en büyük protestolar hükümetin Covid-19 salgını sonrası uygulamaya koyduğu "sıfır vaka" politikasıyla başladı. Katı karantina önlemleri nedeniyle uzun zamandır eleştirilen "sıfır vaka" politikası Urumçi'de çıkan yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle kitlesel protestolara dönüştü.
Haftasonu boyunca dünya gündeminde ilk sıralarda yer alan Çin'deki protestoların ardından ülke bugün de rekor vaka sayısı açıkladı.
Bir gazeteci gözaltına alındı
Şanghay'da Pazar günü göstericiler ve polis arasında çatışma çıkmış, polis bir otobüs dolusu göstericiyi götürmüş, BBC ise polisin olayları takip eden bir gazeteciyi darp ederek gözaltına aldığını ve birkaç saat sonra serbest bıraktığını bildirmişti. AFP haber ajansının geçtiği bilgiye göre ise Çin gazetecinin gözaltına alınmasıyla ilgili, "Kendisini gazeteci olarak tanıtmadı" açıklamasını yaptı.
Şanghay yetkilileri, protestolar nedeniyle şehir merkezi bölgesinin çevresine Pazartesi günü bariyerler kurdu.
Öte yandan AFP, gösterilerde iki kişinin daha gözaltına alındığını kaydetti.
Protestoların Çin'in sıfır Covid politikasının yönetimi ve dünyanın ikinci büyük ekonomisi üzerindeki etkisine ilişkin endişeleri artırmasıyla Pazartesi günü hisse senetleri ve petrol fiyatlarında keskin bir düşüş yaşandı. İngiliz haber ajansı Reuters, Çin'in ise protestolara dair görüntü ve paylaşımları kaldırma çabasına girdiğini yazdı.
Haftasonu boyunca Wuhan ve Lanzhou gibi şehirlerde protestocular Covid-19 test istasyonlarına yönelik eylemlerde de bulundu. Sözkonusu eylemler sırasında test istasyonları devrilirken, Çin'in dört bir yanındaki kampüslerde toplanan öğrenciler de geçen hafta Urumçi'de 10 kişinin ölümüne yol açan apartman yangınına duydukları öfkeyi dile getirdikleri gösteriler düzenledi.
Urumçi'deki yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından sıfır vaka politikasına yönelik spekülasyonlar artmış ve uygulanan sıkı karantina tedbirleri nedeniyle insanların yangın anında bulundukları ortamdan çıkamadıkları ifade edilmişti.
Yangın ardından başlayan ülke genelindeki protestolarda, "Karantina'ya son", "Kahrolsun Şi Cinping, Kahrolsun Çin Komünist Parti" sloganları atılmıştı.
Tepkiler aylar öncesinden başlamıştı
???????? Este vídeo foi feito ontem em Shanghai,na China.
— Tha Is ???? (@ThaisConexao) April 9, 2022
Pessoas gritando nas janelas após uma semana de lockdown total, sem sair do seu apartamento por qualquer motivo.
Esta a China governada pela ditadura do Partido Comunista Chinês.#Comunismo #XiJinping pic.twitter.com/MJVqx3ECio
Sıfır vaka politikasına karşı Çin'de tepki gösterilmesi yeni değil. Nisan ayında Şanghay'da insanlar evlerinde çığlık atmaya başlamış ve bütün şehri saran çığlıkların görüntüleri ise sosyal medyada gündem olmuştu. Öte yandan insanların apartmanlarının pencerelerinde toplu olarak şarkı söylediği bir yerleşimde çekildiği öne sürülen videoda ise hoparlör taşıyan dronun apartmanların üzerinde uçarak insanlara tedbirlere uymaları, pencerelerinden ve balkonlarından dışarı çıkmamaları mesajını taşıdığı görülmüştü.
Çin'in sıfır vaka politikası
Küresel ölçekte düşük olsa da, Çin'deki vakalar günlerdir rekor seviyelerde. Cumartesi günü yaklaşık 40 bin yeni vaka kaydedildi.
Çin, Covid-19'a karşı, vakaları ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır vaka" stratejisini uyguluyor. Strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.
halktv.com.tr // Dış Haberler
Petrole Çin darbesi: Varili 81,71 dolara indi
Çin’deki gelişmeler küresel piyasaları sarstı
Futbolcular çarpıştı: Kalecinin kafa kemiklerinde kırıklar var