Çin, beklenenden çok daha kısa sürede dünyanın en büyük ekonomisi haline nasıl gelebilir...
Politikacı ve yazar Bruno Maçaes, Ahir Zaman İçin Jeopolitik: Pandemiden İklim Krizine kitabında , çeşitli ulusların zamanımızın en acil sorunlarından bazılarıyla nasıl başa çıktıklarını araştırıyor. Kitabın bu alıntısında Maçaes, Çin'in COVID salgınının başlangıcından bu yana nasıl bir ilerleme kaydettiğini özetliyor. Kısmen Çin Komünist Partisi yönetimindeki toplumun doğası gereği Çin, salgının ortasında halkını tek bir hedef etrafında harekete geçirmeyi benzersiz bir şekilde başardı.
Bruno Maçaes tarafından yazılan ve C Hurst & Co Publishers Ltd. tarafından yayınlanan Son Zaman için Jeopolitik: Pandemiden İklim Krizine adlı kitaptan alıntıdır .
Mevcut dünya düzeninin değişemeyeceğine dair bir argüman her zaman vardı, çünkü geçmişte bunu ancak çok önemli bir savaş yaptı ve dünya savaşları imkansız hale geldi. Ancak pandemilerde ve yakında iklim değişikliğinde savaşın iki işlevsel eşdeğerini bulmuş olabiliriz. Wuhan'daki ilk dramatik olaylardan bir yıl sonra, Ocak 2021'de Çin Komünist Partisi Parti Okulu'nda bir çalışma toplantısının açılışında konuşan Xi Jinping, pandemiden kaynaklanan zorluklara, tedarik zincirindeki aksaklıklara ve Batı ile kötüleşen ilişkilere dikkat çekti. "Dünyanın geçen yüzyılda benzeri görülmemiş çalkantılı bir dönemde olduğu" sonucuna varıyoruz. Yılın Çin için ne anlama geldiğinden emin görünüyordu. “Zaman ve ivme bizden yana. Burası inancımızı ve dayanıklılığımızı, kararlılığımızı ve güvenimizi gösterdiğimiz yerdir.”
Virüs tüm dünyaya yayıldıkça Batı toplumlarının her vatandaşı hızlı bir şekilde tek bir hedef etrafında örgütleme becerisine sahip olmadığı ortaya çıktı. Büyük ölçüde devrimci bir toplum olan Çin'in aksine, onların siyasi sistemleri normal zamanlar için inşa edilmişti. Çin toplumu, her şeyi hızla bırakıp tek bir yöne ilerleyebilen, seferber olmuş bir ordudur. Mao'nun bir zamanlar dediği gibi, "Gökyüzü altında her şey tam bir kaos içinde, durum mükemmel." Pekin'den bakıldığında şu anda öyle görünüyor.
Çin için bir felaket olarak başlayan fırtına; stratejik bir fırsat anına, tarihin akışında nadir bir dönüm noktasına dönüşüyor. Anakaradaki siyasi istikrara yönelik ölümcül bir tehdit oluşturan Hong Kong'daki protestolar birdenbire fiziksel olarak imkansız hale geldi. Daha da önemlisi, pandemi, Çin ve Çin Komünist Partisinin benzersiz bir şekilde hazırlıklı göründüğü, virüsü kontrol altına almak için küresel bir yarışı harekete geçirdi. Sonuç ister tamamen öngörülebilir ister son derece şaşırtıcı olsun, "Çin, Kovid Yılını birçok açıdan başladığından daha güçlü bitirdi." Çin Komünist Partisi Temmuz 2021'de yüzüncü yılına yaklaşırken, ulusal canlanma anlatısı doruğa ulaştı ve pandemi, Çin'in yükselen gücü ve gururunun arka planını oluşturdu. Amerika ile rekabet giderek daha fazla kabul ediliyor ve hatta kutlanıyordu. Mart 2021'de Alaska'da iki ülkenin üst düzey diplomatları arasındaki toplantı, Çin'in kendine olan güveninin ve küstahlığının iyi bir simgesiydi; Yang Jiechi, meslektaşlarını azarlamak ve ders vermek için otoriter bir ton benimsemişti. O anın en büyük eğilimi, Parti yetkilileri arasında popüler bir formülün ifade ettiği gibi, "yükselen bir Doğu ve gerileyen bir Batı" idi. Dışişleri Bakanı Wang Yi, Nisan 2021'de yaptığı bir konuşmada, demokrasinin, ABD'nin orijinal şurubu ürettiği ve tüm dünyanın tek lezzete sahip olduğu Coca-Cola olmadığını savundu. Eğer gezegende tek bir model, tek bir medeniyet olursa dünya canlılığını kaybeder, büyümeden mahrum kalır.
2020 yılında Çin'in küresel gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) payındaki artış -yüzde 1,1 puanla- onlarca yıl içinde tek bir yılda görülen en büyük artış oldu. Çin'in salgından ABD'ye kıyasla daha hızlı çıkması, ekonomistleri Çin ekonomisinin boyut olarak rakibini geride bırakacağı kader anına ilişkin tahminlerini yeniden gözden geçirmeye zorluyor. Japonya Ekonomik Araştırma Merkezi daha önce bu durumun tersine dönmesinin 2036 veya sonrasında gerçekleşmesini bekliyordu. Artık Çin'in 2028 gibi erken bir tarihte dünyanın en büyük ekonomisi tacını ele geçirebileceğine inanıyor. O zamana kadar muhtemelen kovidi unutmaya başlayacağız ancak iki olay birbiriyle bağlantılı görünecek. Londra'daki Ekonomi ve İşletme Araştırma Merkezi, daha önceki 2033 projeksiyonuna dayansa da, 2028 tahminleriyle aynı fikirde. Aşağıda göreceğimiz gibi, Çin'deki toparlanma, bir sermaye akışının çekilmesine, yuanın yükselmesine ve Çin'in büyüklüğünün artmasına yardımcı oldu.
Dolar cinsinden Çin ekonomisi.
Bütün bu tahminler elbette büyük ölçüde ABD'deki gelişmelere bağlı. Aşılama kampanyasının erken başarısı ve Mart 2021'de onaylanan güçlü bir teşvik paketi, %6'nın üzerinde gerçek bir ekonomik büyüme oranıyla sonuçlanabilir. Goldman Sachs, Nisan ayında yayınlanan ve anlamlı bir şekilde "Bir Patlamanın Anatomisi" başlıklı bir notta, 2021'de %7'den fazla büyüme öngörmüştü. İlk çeyreğin sonunda, büyümedeki patlama, Amerikan ekonomisini zirve noktasının %1'inde bıraktı. 2019'un sonlarında, pandeminin başlamasından önce, ancak hızlı büyümenin, tüketici fiyatlarında keskin bir artış gibi kendine özgü riskleri vardı. Federal Reserve, enflasyonun bu yıl %2 hedefinin üzerine çıkmasını ve 2022 sonunda bu seviyeye gerilemesini bekliyor. İki rakip hız kesmiyor ve soru, kimin daha sürdürülebilir bir şekilde büyüdüğü.