Cezayir’in geleceği için kritik gün: Seçmenler umutsuz
24 milyondan fazla seçmen, Cumartesi günü Cezayir’in geleceğini belirlemek için sandık başına gitti.
Üç adayın yarıştığı bu kritik seçimde, mevcut Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Sosyalist Güçler Hareketi’nden (FFS) Yusuf Uşiş ve Barış Toplumu Hareketi’nden (MSP) Abdulaali Hassani Şerif yarışıyor.
TEBBUN’UN İKİNCİ DÖNEM VAATLERİ
Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, seçim kampanyasında ücretlerde, emeklilik maaşlarında ve işsizlik tazminatlarında artış, iki milyon konut inşası ve 400 bin yeni istihdam yaratma gibi vaatlerde bulundu.
Ayrıca, Cezayir’i Afrika'nın en güçlü ikinci ekonomisi yapmayı ve gençlerin durumunu iyileştirmeyi taahhüt etti. Ancak Tebbun’un ordunun desteğiyle favori olarak görülmesi ve birçok muhalefet adayının diskalifiye edilmesi, seçimlerin adil olup olmadığı konusunda şüpheleri artırdı.
RAKİP ADAYLARIN ÖZGÜRLÜK VE REFORM VAATLERİ
Yusuf Uşiş, kampanyasında vicdan mahkumlarının serbest bırakılması ve haksız yasaların gözden geçirilmesi gibi özgürlük vaatlerinde bulundu.
Abdulaali Hassani Şerif ise, geniş yetkilerle parlamentoya kapsamlı anayasal reformlar yapmayı ve kısıtlanan özgürlükleri yeniden tesis etmeyi vaat etti. Ancak bu vaatlere rağmen, halk seçim sonuçlarından umutlu görünmüyor.
BBC muhabiri Sally Nabil, Cezayir’deki durumun Arap Baharı sonrası Kuzey Afrika ülkelerinde yaşananlardan farklı olmadığını belirtiyor.
Ülkenin bağımsızlığından bu yana etkili olan ordu, halkın protestolarına rağmen gücünü korurken, Cumhurbaşkanı Tebbun’un generallerin desteğini aldığı düşünülüyor.
SEÇİM SÜRECİNDE DİSKALİFİYELER
Seçim komisyonu, 2019 protestolarına katılan avukat ve muhalefet lideri Zubayda Assul dahil 13 adayı diskalifiye etti. Bu durum, yasaların seçimlerdeki adaylık sürecini zorlaştırma amacı taşıdığına inanan bazı seçmenler tarafından eleştiriliyor.
EKONOMİK SORUNLAR VE GENÇLERİN UMUDU
Cezayirli gençler, ülkenin yüksek petrol ve gaz gelirlerine rağmen yüzde 30’un üzerinde bir işsizlik oranıyla karşı karşıya. Cumhurbaşkanı Tebbun’un ikinci döneminde vaat ettiği istihdam yaratma hedefi, bu kronik sorunun çözülüp çözülemeyeceği konusunda şüpheleri beraberinde getiriyor.
Sonuçlar Pazar günü (8 Eylül) açıklanacak ve Cezayir’in siyasi geleceği ile halkın gelecekteki umutları için kritik bir dönüm noktası olacak.
Kaynak:Dış Haberler