Cezası ölüm: İran'da iki kadın gazeteci casuslukla suçlandı

Cezası ölüm: İran'da iki kadın gazeteci casuslukla suçlandı
İran'da "ahlak polisi" diye bilinen İrşad Devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra gördüğü şiddet sonucu hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin hayatını kaybettiğini duyuran iki kadın gazeteci casuslukla suçlandı.

İran'da Mahsa Amini'nin öldüğü haberini yapan iki kadın gazeteci Niloofar Hamedi ve Elahe Mohammadi İran yönetimi tarafından "CIA ajanı" oldukları iddiasıyla suçlanarak tutuklandılar.

Amini'nin ölüm haberlerinden kısa bir süre sonra tutuklanan ve İran'ın kötü şöhretli Evin cezaevinde tutuldukları bildirilen Hamedi ve Mohammadi, dün gece İran İstihbarat Bakanlığı ve Devrim Muhafızları İstihbarat Örgütü tarafından yapılan ortak açıklamada "yabancı ajan olmakla" suçlandılar.

Gazeteciler Hamedi ve Mohammadi'nin NH ve EM olarak kodlandığı ortak açıklamada, İran'da Amini'nin hayatını kaybetmesiyle başlayan protestoların CIA, Mossad ve diğer Batılı ülkelerin istihbarat güçlerince planlandığı iddiası da yinelendi.

Cezası ölüm

İki kadın gazetecinin de "casus" olarak suçlandığı açıklamanın devamında Hamedi'nin "yabancı medya için birincil kaynaklar sağladığı" ifade edilerek kadın gazeteci, "Gazeteci kılığına girmek ve Mahsa Amini'nin ailesini kızlarının ölümüyle ilgili bilgi vermeye zorlamakla" suçlandı.

Hamedi, Amini'nin hayatını kaybettiği haberini yayınlayan ve hastaneden son gelişmeleri aktaran ilk gazeteciydi.

The Guardian'ın haberine göre, İran Devrim Muhafızları ve İstihbarat Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada diğer gazeteci Mohammadi'nin de "yurtdışında yabancı ajan olarak eğitildiği" ifade edildi. Mohammadi'nin, ajan olarak suçlanmasının gerekçesi olarak da açıklamada Amini'nin memleketi Sakkız'daki cenazesinde yaptığı haber gösterildi.

Cuma gecesi İran medyasına gönderilen sözkonusu açıklama, diğer İranlı gazeteciler tarafından şok ve korkuyla karşılandı. İran'da, yabancı hükümetler adına casusluk yapma suçu ölümle cezalandırılıyor.

Amini'nin ölümüyle başlayan protestolarda şimdiye kadar 40'tan fazla gazetecinin gözaltına alındığı biliniyor.

İran’daki gösteriler

Tahran'da 13 Eylül’de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra gördüğü şiddet sonucu hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı.

Gösterilerdeki can kaybına ilişkin resmi makamlardan net bir bilgi paylaşılmazken, Norveç merkezli "İran İnsan Hakları Örgütü" protestolarda 200'den fazla kişinin öldüğünü ileri sürmüştü.

halktv.com.tr // Dış Haberler

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi