Boğaz'daki tanker trafiği üzerine Kazakistan'dan ilk yorum
Türkiye'de AB'nin Rusya'ya tavan fiyat yaptırımları sonrası ham petrol taşıyan gemilerden sigorta belgesi istenmesiyle milyonlarca varil petrol taşıyan Rus ve Kazak gemileri belge kuralına takılmıştı.
Kazakistan Enerji Bakanlığı, İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı’ndan geçen gemilerin bekleme sürelerine dair bir açıklama yaparak bunun altı gün olduğunu bildirdi. Açıklamada, “Bu, kış sezonu için normal bir bekleme süresi, geçen yıl aralık ayındaki bekleme süresi 14 gün kadardı” ifadesini kullandı.
'Sigorta mektuplarıyla ilgili sorunlar inceleniyor'
Bakanlık, Kazak kargolarını taşıyan gemilerinin sigorta mektuplarıyla ilgili olası sorunların ayrıntılarının incelendiğini belirtti. Milyonlarca varil Kazak ham petrolünü taşıyan petrol tankerlerinin Türkiye’nin gemilerin uygun bir şekilde sigortalandıklarına dair kanıt talep etmesiyle Karadeniz’de kalarak küresel petrol pazarına ulaşamadığı belirtilmişti.
Bloomberg'de yer alan habere göre Ankara, gemilerin Türk sularındaki seyri boyunca sigortalandığına dair sigorta şirketi tarafından yazılmış bir belge talep ediyor.
Türkiye, AB'nin sadece 60 dolar ve altında satışa sunulan Rus petrolünü taşıyan gemilere izin verilmesini öngören yaptırımlara paralel bu kararı almıştı. Karar sonucu 18 milyon varil petrol taşıyan en az 20 gemi İstanbul ve Çanakkale Boğazlarını geçmek için günlerce beklemek zorunda kalmış, biri hariç tümü Kazakistan çıkışlı olan gemilerin harekete geçmek için sigorta durumlarının onaylanmasını beklediği ifade edilmişti.
Tavan fiyat uygulaması
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağı ve varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulama kararları pazartesi itibarıyla uygulamaya konulmuştu.
AB ülkelerinin, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulama kararı da pazartesi yürürlüğe girdi. Böylece, Rus petrolünün üçüncü ülkelere belirlenen fiyattan daha yüksek bir seviyede satılması durumunda, G7 ve AB ülkelerindeki şirketler bu petrole nakliye, sigorta ve aracılık gibi çeşitli hizmetleri sunamayacak.
Bu hizmetlerin sağlanabilmesi için Rus petrolünün tavan fiyatın altında işlem görmesi gerekecek. Rus petrolüne 60 dolar tavan fiyata ilave olarak yeni bir fiyat sınırlama mekanizması kurulması da söz konusu. Bu mekanizma, Rus petrolüne tavan fiyatın dünya piyasasındaki fiyatların yüzde 5 altında tutulmasını sağlayacak.