Biden'dan Asya çıkarması: Balistik gözdağı iddiası
ABD Başkanı Joe Biden Asya ziyaretlerinde Güney Kore'nin yeni seçilen Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ve Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile bir araya gelecek. 5 gün sürmesi planlanan ziyaretler kapsamında Biden'ın iki ülkeyle ticari ve savunma alanlarında işbirliğini genişletmesi bekleniyor.
Biden'ın bu ziyaretlerinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üzerinden Çin'e Tayvan konusunda bir mesaj niteliği taşıdığı ise analist ve yorumcular tarafından dile getiriliyor.
Amerika'nın önde gelen yayın kuruluşlarından Time'a konuşan üst düzey yetkililer, Biden'ın dış politikada önceliğinin Çin olduğunu ifade ettiler.
Gündem: Kuzey Kore ve nükleer programı
Güney Kore'nin haber ajansı Yonhap News'te yer alan habere göre, Biden'ın Güney Kore ziyareti kapsamında öncelikli konusunun Kuzey Kore'nin nükleer programı olacağı ifade edildi. Biden'ın bu ziyareti Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'un göreve başlamasından 10 gün sonra gerçekleşiyor.
Öte yandan Japonya Savunma Bakanı Kişi Nobuo, düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanının Asya ziyaretine denk gelecek günlerde, Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze (ICBM) fırlatabileceğini söyledi.
Kuzey Kore'nin yıl başından bu yana 15 kez füze denemesi gerçekleştirdiğini anımsatan Kişi Nobuo, "(Pyongyang'ın) hazırlıklarını tamamlaması durumunda, uzun menzilli füze denemeleri ihtimali dahil provokatif faaliyetlerini artırabileceğini" kaydetti.
Pyongyang yönetiminin "silah geliştirme programını sürdürmeyi" amaçladığını kaydeden Kişi Nobuo, ülkesinin, olası denemeler dahil bölgedeki faaliyetlerini ABD iş birliğiyle yürüteceğini belirtti.
Kyodo ajansı, Kasım 2017 sonrası Kuzey Kore'nin ilk kez, önceki ay ICBM denediğini aktardı.
ABD de ihtimali gündeme getirmişti
Öte yandan, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden'ın Asya ziyaretinde, Kuzey Kore'nin uzun menzilli balistik füze ve nükleer deneme yapabileceğini açıklamıştı.
Biden'ın, 20-25 Mayıs'ta Güney Kore ve Japonya'yı ziyaret etmesi, 24 Mayıs'ta Tokyo'da düzenlenecek Quad Liderler Zirvesi'ne katılması bekleniyor.
'Demokrasi yayı'
Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QSD) ya da "Quad" olarak bilinen, ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya arasında 2007’de başlatılan diyalog forumu, 2017'de "dörtlü ittifak" haline dönüştürülmüştü.
Çin'e karşı gayriresmi stratejik forum şeklinde bilinen ve "Asya'daki demokrasi yayı" olarak nitelendirilen ittifak, kısmen düzenli toplantılar yapıyor ve bilgi alışverişinde bulunuyor.