Başörtüsü yasağının ardından 'siyah' ve 'yabancı kıyafet' yasağı

Başörtüsü yasağının ardından 'siyah' ve 'yabancı kıyafet' yasağı
Tacikistan, ulusal kültürü koruma amacıyla tüm yabancı giysilerin yasaklandığını duyurdu, başörtüsü ve siyah kıyafetler de kamusal alanlarda giyilemeyecek.

Tacikistan, ulusal kültürü koruma gerekçesiyle kapsamlı bir kıyafet yasağı getirdi. 8 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe giren ve "Geleneklerin ve Dini Ayinlerin Düzenlenmesine Dair 2007 Yasası"ndaki değişiklikler, ulusal kültüre uyumlu olmayan yabancı giysilerin ithalatını, satışını ve kamusal alanlarda giyilmesini yasakladı.

İhlal durumunda ise 8.000 ile 54.000 Somoni (yaklaşık 25.500 ile 172.300 Türk Lirası) arasında para cezası uygulanacak.

2-flag.jpg

BAŞÖRTÜSÜ VE SİYAH KIYAFETLER YASAKLANDI

Daha önce başörtüsü yasağıyla gündeme gelen Tacikistan’da, 26 Temmuz 2024 tarihinde İslam Ulema Konseyi tarafından yayınlanan fetvada kadınların siyah, dar ve şeffaf giysiler giymesi yasaklandı.

Siyah rengin Tacikistan’ın ulusal ve coğrafi özellikleriyle uyumlu olmadığı belirtilerek bu kıyafetler kamusal alanlarda yasaklandı. Bu yasağın, Arap etkisiyle ilişkilendirilen kıyafetler üzerinden uygulandığı iddia ediliyor.

tacikistanda-basortusu-ulusal-kulture-aykiri-sayildi.jpg

ERKEKLERİN SAKAL UZATMASI DA YASAK

Tacikistan'da, erkeklerin sakal uzatması da yasaklandı. Geçmişte, binlerce erkeğin polis tarafından durdurularak sakallarının zorla tıraş edildiği bildirildi.

Tacikistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Farrukh Sharifzoda, 13 Ağustos 2024’te düzenlediği basın toplantısında, hükümetin vatandaşlara yabancı etkilerden kaçınmalarını ve mümkünse ulusal kıyafet giymelerini önerdiğini belirtti.

İFADE VE İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİ

Uluslararası İnsan Hakları Ortaklığı (IPHR), bu yasakların ifade özgürlüğü ve inanç özgürlüğü gibi uluslararası insan hakları standartlarıyla çeliştiğini belirterek, kısıtlamaların geri çekilmesini talep etti.

IPHR, sosyal medyada başörtüsü takan kadınların tıbbi tesislere girişinin engellendiği ve para cezası ile tehdit edildiklerini öne sürdü. Ayrıca, sivil toplum aktivistleri, bu yasakların özellikle Müslüman kadınları hedef aldığını belirtiyor.

Kaynak:Euronews