Almanya'nın yeni Başbakanı Olaf Scholz kimdir?
Almanya Başbakanı Angela Merkel, siyasi hayatına veda etmeye hazırlanırken Merkel'in koltuğuna aday SPD Başbakan adayı Olaf Scholz ise 26 Eylül genel seçimlerinde 25,7'lik oy oranıyla yarışın galibi olmuştu.
Hristiyan Demokrat Partili Merkel, bugün Sosyal Demokrat Partili (SPD) Olaf Scholz’a başbakanlık görevini devredecek. Böylelikle, Almanya’da SPD, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’in oluşturduğu, ülkeyi daha ileri taşımayı vaat eden "Trafik lambası koalisyonu" işbaşı yapacak.
Olaf Scholz kimdir?
1958’de Aşağı Saksonya eyaletinin Osnabrück şehrinde doğan Scholz, 1998-2001 ve 2002-2011 yıllarında Federal Meclis’te milletvekilliği, 2002-2009 döneminde Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı yaptı. 2011’de Hamburg eyaleti Başbakanı seçilen Scholz bu görevi 2018’e kadar sürdürdü.
Parti içinde de üst düzey görevlerde bulunan Scholz, 2001-2019 partisinin yönetim kurulunda yer aldı ve 2002-2004 yıllarında genel sekreterlik görevini üstelendi.
2009-2019 yıllarında Genel Başkan Yardımcısı ve 2018’de gececi olarak Genel Başkanlık koltuğuna oturan Scholz, 2019’da genel başkanlık yarışını daha sonra eş başkanlar olarak seçilen Sakia Esken ve Norbert Walter-Borjans’a karşı kaybetti. Ancak anketlerde en sevilen sosyal demokrat siyasetçi çıktığı için 2020’de başbakan adayı gösterildi.
Karizmatik olamamak, heyecan verici konuşmalar yapamamak ve duygularını göstermemekle eleştirilen Scholz’a konuşmalarına duygu katmadığı ve monoton açıklamalar yaptığı için “Scholzomat” lakabı takılmıştı.
1978-1984 yıllarında Hamburg’da hukuk eğitimi alan ve daha sonra avukat olarak çalışan Scholz’un, Başbakan Merkel’in tutumunu ve tavrını "kopya ettiği" belirtiliyor.
Scholz’un bir Alman gazetesine, Merkel gibi ellerinin parmaklarının uçlarını birleştirerek poz vermesi bu algıyı güçlendirmişti.
Maliye Bakanlığı görevi kapsamında Wirecard ve Cum-Ex skandallarının yanı sıra geçen hafta kara para aklama soruşturması kapsamında savcılığın Maliye Bakanlığında arama yapılması eleştirilere sebep oldu.
Almanya’da asgari saat ücretini 12 euro'ya çıkarma sözü veren Scholz, sosyal adalet söylemleriyle dikkat çekmişti.
2018’den beri Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanlığı görevini yürüten Scholz, 26 Eylül genel seçimlerinde galip gelmesinin ardından kurulacak hükümetin Başbakanı olacak.
Olaf Scholz ve SPD’nin vaatleri nelerdi?
26 Eylül seçimlerinin galibi Scholz, vergi adaleti getirmeyi vadederek yılda 500 bin euro'dan fazla kazanan çiftler için gelir vergisini yüzde 3 artırmayı, varlık vergisini getirmeyi ve Avrupa Birliği düzeyinde finansal işlem vergisini yürürlüğe koymayı planlıyor.
Scholz, saat başına asgari ücreti 12 euro'ya yükseltilmek yılda en az 24 gün mobil çalışmayı yasal hak olarak getirmek istiyor.
İklimin korunmasına ilişkin 2040 yılına kadar elektriğin tamamen yenilebilir enerji kaynaklarından üretilmesi öngörülen SPD’nin seçim programında, Almanya’nın 2030 yılına kadar hidrojen teknolojilerinde pazar lideri olması için tedbirlerin alınması öngörülüyor.
AB’nin, uluslararası krizlerin önlenmesinde, barış ve demokrasinin teşvik edilmesinde ve insan haklarının korunmasında öncü rol üstlenmesini isteyen Scholz’un partisi, ABD ile iklimin korunmasında, küresel sağlık politikasında, ticarette ve güvenlik alanlarında ilişkileri yoğunlaştırmayı planlıyor.
SPD, iç güvenlik alanında önleyici tedbirleri uygulanmasını isterken silahlı insansız hava araçlarının ülke içinde yapılacak kapsamlı tartışmanın ardından alınabileceğini savunuyor.