Almanya: Kuzey Akım 2 işletme ruhsatı alamayabilir
Almanya'nın yeni Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ülkesinin ikinci devlet televizyonu ZDF'ye yaptığı açıklamada, Almanya'nın enerji piyasası düzenleyici kurumunun (Bundesnetzagentur-BNetzA) hattın ruhsatlandırma sürecini geçici olarak askıya aldığına dikkat çekerek, "Mevcut duruma göre, bu boru hattının Avrupa enerji yasasının gerekliliklerini karşılamadığı ve güvenlik sorunlarının hala gündemde olduğu için onaylanamayacağı anlamına geliyor" ifadesini kullandı.
'Güçlü ortak bir dış politikaya ihtiyaç var'
Baerbock ayrıca Brüksel'de AB dışişleri bakanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, "Güçlü bir Avrupa'nın, dış politika konularında zayıflamaya izin vermemesi gerekir. Zamanımızın büyük zorlukları göz önüne alındığında güçlü, ortak bir dış politika sesine ihtiyacımız var" dedi.
Yeşiller projeye karşıydı
Yeşiller Partisi seçim kampanyası sırasında projeyi ağır bir şekilde eleştirmiş ve hattın inşaatının durdurulması çağrısında bulunmuştu.
Almanya’nın yeni koalisyon hükümetinin anlaşmasında boru hattından açıkça bahsedilmezken, Almanya'nın enerji piyasası düzenleyici kurumu (Bundesnetzagentur-BNetzA) hattın ruhsatlandırma sürecini geçici olarak askıya almıştı.
Almanya, Kuzey Akım 2'nin ruhsatlandırma sürecine 8 Eylül'de başlamıştı. Sürecin 4 ay sürmesi bekleniyordu.
Kuzey Akım 2
Toplam maliyeti yaklaşık 10 milyar euro olarak hesaplanan Kuzey Akım 2 projesiyle yılda 55 milyar metreküp Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya sevk edilmesi planlanıyor.
Ukrayna, Polonya ile Baltık ülkelerinin inşasına karşı çıktığı projenin ortakları arasında proje sahibi Gazprom'un yanı sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi şirketler de yer alıyor.
Kuzey Akım-2’nin borularını döşeyen İsviçreli Allseas şirketi çalışmaları askıya aldı