ABD'den F-16 sorusuna Suriye cevabı: Gerilimin tırmandığını görmek istemiyoruz
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye'ye F-16 satışına kısıtlayıcı koşullar getiren maddelerin savunma bütçesinin nihai metninden çıkarılmasına ilişkin, Türkiye ve Yunanistan'ın önemli müttefikler olduğunu kaydederek ülkesinin Ankara'nın savunma ihtiyaçlarını karşılamaya istekli olduğunu belirtti.
Günlük basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Price'a, Türkiye'ye F-16 satışlarına getirilmek istenen kısıtlayıcı koşulların, savunma bütçesini de içeren 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'ndan çıkarılması soruldu.
'İhtiyaç duyduğu şeyleri sağlamak istiyoruz'
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, soruya şu yanıtı verdi: "Elbette Türkiye önemli bir NATO müttefiki, önemli bir güvenlik ortağıdır. Savunma kapasitelerimizin entegre edilmesi ve Türkiye'nin karşı karşıya olduğu zorlu tehditlerle başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu şeyleri sağlamak istiyoruz. Hiçbir NATO müttefiki kendi topraklarında bizim Türk müttefiklerimizden daha fazla terör saldırısına maruz kalmamıştır. Dolayısıyla güvenlik alanındaki işbirliğimiz bizim için büyük önem taşıyor."
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden'ın, Haziran ayı sonunda İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi'ndeki görüşmelerinde bu konuyu ele aldıklarını belirten Price, daha alt seviyelerde de görüşmelerin olduğunu ve ABD Dışişlerinin Kongre ile bu konuyu konuştuğunu kaydetti.
'Suriye'de gerilim tırmandığını görmek istemiyoruz'
Türkiye'nin savunma ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olduklarını söylemesi üzerine bir başka gazeteci, "Uçaklarınızı Suriye'deki müttefiklerinize karşı kullanmalarına izin mi vereceksiniz?" sorusunu yöneltti.
Bu soru üzerine Price, Suriye konusunda duruşlarının değişmediğini ifade ederek terör örgütü IŞİD'e karşı verilen mücadeleye zarar verecek herhangi bir adımın atılmasına karşı olduklarını dile getirdi. Price, "Suriye'deki toplumların yaşamlarını daha da istikrarsızlaştıracak ve IŞİD'e karşı küresel koalisyonun son yıllarda elde ettiği zor kazanımları riske atacak, kara harekatı da dahil olmak üzere, askeri harekata şiddetle karşı olduğumuzu hem özel hem de kamuoyu önünde açıkça ifade etmeye devam ediyoruz. Tüm tarafların derhal gerilimi düşürmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sınır boyunca ya da Suriye içinde, Kuzeydoğu Suriye'de gerilimin tırmandığını görmek istemiyoruz. Bu sadece IŞİD karşıtı koalisyonun zor kazanımlarını riske atmakla kalmayacak, aynı zamanda kendi personelimizi de -ABD personelini- riske atacaktır" dedi.
'NATO içerisinde en fazla tehditle karşılaşan ülke'
Yunan medyasında bir gazetecinin Rum ve Ermeni lobilerine yakınlığıyla bilinen New Jersey Senatörü Bob Menendez'in Türkiye'ye F-16 satışlarını engelleyeceğine ilişkin açıklamasını sorması üzerine Price, Türkiye'nin önemli bir NATO ortağı durumunda bulunduğunu ve NATO içerisinde en fazla tehditle karşı karşıya kalan ülke olduğunu söyledi.
Price, "Elbette Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olarak rolünü sürdürmesi için ihtiyaç duyduğu savunma yeteneklerine sahip olmasını sağlamaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.
'Yunanistan'la sorunlar diplomatik yolla çözülmeli'
Yunan gazetecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini yineleyerek Yunanistan'a "Ya gereğini yapsınlar ya da bir gece ansızın" dediğini hatırlatması üzerine Price, "NATO müttefiklerimiz arasındaki herhangi bir anlaşmazlığın diplomatik olarak çözülmesini istiyoruz. Yunanistan önemli bir müttefiktir. Türkiye önemli bir müttefiktir" yanıtını verdi.
Ne olmuştu?
ABD Kongresinin iki kanadından senatör ve temsilcilerin yer aldığı konferans komitesi, 857 milyar dolarlık savunma bütçesini de içeren NDAA tasarısına son halini vermişti.
Tasarının son halinde, New Hampshire Temsilcisi Demokrat Chris Pappas, Florida Temsilcisi Cumhuriyetçi Gus Bilirakis, New York Temsilcisi Cumhuriyetçi Nicole Malliotakis ve New Jersey Temsilcisi Demokrat Frant Pallone dahil 18 temsilci tarafından sunulan ve tasarının Temsilciler Meclisi versiyonuna eklenerek kabul edilen Türkiye’ye F-16 satışlarını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddeler yer almamıştı.
Temsilciler Meclisinde kabul edilen söz konusu eklemelerle, Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında Türkiye’ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması hükmü konulurken, bu maddenin muafiyeti ise şu şartlara bağlanıyordu: "Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine söz konusu satışın ABD'nin önemli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği ve bu silahların Yunan hava sahasını mükerrer şekilde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulduktan sonra başkan bu maddeye muafiyet uygulayabilir."
halktv.com.tr // Dış Haberler
ABD'de Türkiye'nin F-16 alımını şarta bağlayan maddeler tamamen çıkarıldı
ABD: Ukrayna'ya sınırının ötesinde savaşsın diye destek vermiyoruz