Çavuşoğlu: Suriye'de tutulmayan sözler güven zedeledi

Çavuşoğlu: Suriye'de tutulmayan sözler güven zedeledi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Anthony Blinken ile Washington'da görüştü. Görüşme sonrası Çavuşoğlu, yaptığı basın toplantısında, "Suriye'de tutulmayan sözler güven zedeledi" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD temasları kapsamında ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile görüştü. Görüşmenin ardından Çavuşoğlu basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma toplantılarını kurumsallaştırmak ve yılda en az iki kez toplanmak üzere ABD'ye teklifte bulunduklarını söyledi. Dışişleri Bakanı, "Blinken ile son derece verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Türkiye'ye F-16 satışının NATO'nun çıkarına olduğu konusunda hemfikiriz" diye konuştu.

Çavuşoğlu, "ABD yönetimi güçlü duruş sergilerse F-16 konusu çözülür. ABD yönetimi kararlıysa Kongre'deki engellemeyi aşabilir" dedi.

'Finlandiya ve İsveç'in üyelikleri, Türkiye'ye F-16 satışından bağımsızdır'

Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için ise "Türkiye’nin F-16 talebi ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin bağlantılı olmadığını, ABD Kongresinin bunları bağlantılı gibi göstermemesi gerektiğini söylüyoruz. Üçlü mutabakatın hayata geçirilmesi gerekiyor. Somut adımlar bekliyoruz, İsveç daha yolun başında. İsveç ve Finlandiya'nın yaptıklarını inkar etmiyoruz ancak yapılması gerekenler var" yorumunda bulundu.

'Tutulmayan sözler güvenimizi zedeledi'

Suriye'de işbirliği konusunda ABD'ye önerilerde bulunduklarını anlatan Bakan Çavuşoğlu, "ABD'nin Suriye'deki siyasi sürece daha fazla önem vermesi gerekiyor. Suriye konusunda tutulmayan sözler güvenimizi zedelemiştir. YPG/PKK'ya silah desteğinin sonlandırılmasını gerektiğini söyledik" dedi.

'Fiiliyatta bu denge bozuldu'

ABD'nin Doğu Akdeniz'deki denge politikasını bozduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Kıbrıs'ta ve Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde ABD'yi dengeli olmaya çağırıyoruz" diye konuştu. Çavuşoğlu, "Açıklamalarımızda buna vurgu yaptık çünkü Rus kesimi üzerindeki kısıtlamaları, ambargoları kaldırdılar. Rum kesimi ABD'den silah alabilecek. Kime karşı alacak? Kıbrıs Türklerine karşı, Türkiye'ye karşı. Neymiş kara para aklama konusunda Rum kesimi daha iyi işbirliği yapmış. Öyleyse Rum kesimine yönelik başka teşvikler verilebilir, kredi açılabilir madem konu kara parayla ilgili, temiz parayla ilgili destek verilebilir. Sonuçta bunun karşılığı Kıbrıs Rum kesimine silah vermek değil. Bu dengeyi bozmak demektir. Yani ABD'nin denge politikasının bozulduğunu gösteriyor. Aynı şekilde Türkiye- Yunanistan ilişkilerinde her ne kadar son zamanlarda bazı açıklamalarıyla bunu dengelemeye çalışsalar da fiiliyatta bu dengenin bozulduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

'Çeşitli engelleri değerlendireceğiz'

Blinken görüşme öncesi yaptığı açıklamada, Türkiye-ABD ilişkilerine değinerek, “Ülkelerimiz kritik konular üzerinde çalışıyorlar ve NATO müttefiki olarak çalışmaya devam ediyorlar. Türkiye’nin tahıl koridoru konusunda olağanüstü çabasını takdir etmek istiyorum. Ukrayna’dan tahılın ihraç edilmesine yardımcı olduğunun altının çizilmesini istiyorum. İşbirliğimiz derinleştirmek için Türkiye-ABD Mekanizmasını hayata geçirilme konusu görüşeceğiz. Çeşitli engelleri değerlendireceğiz. Yakın müttefikler ve işbirliği içinde ortaklar olabiliriz ama bunlar görüş ayrılıklarımız olmayacağı anlamına gelmiyor. Müttefikler olarak bu konuların üstesinden gelmek için çalışıyoruz” dedi.

'F-16 talebini tekrar gündeme getireceğiz'

Çavuşoğlu, görüşmede ABD-Türkiye arasındaki ekonomik işbirliği konusuna değineceklerini ifade ederek, Türkiye-ABD arasında geçtiğimiz yıl ticaret hacminin 34 milyar doları aştığını ve hedefin 100 milyar dolar olduğunu aktardı.

Çavuşoğlu ise, "F-16 talebimizi tekrar gündeme getireceğiz. Talebimiz sadece Türkiye değil NATO'nun stratejik çıkarları için önem taşıyor. Müttefikler olarak stratejik diyaloğumuzu devam ettireceğiz. Ortak stratejik çıkarlarımız doğrultusunda F-16 talebimizin kabulünü bekliyoruz. Terörle mücadele konusundaki işbirliği beklentilerimizi artıracağız" ifadelerini kullandı.

Terörle mücadelede Türkiye’nin beklentilerini de dile getireceklerini aktaran Çavuşoğlu, “Terörle mücadelede PKK ve IŞİD'e karşı işbirliğimizi nasıl güçlendirebileceğimizi ele alacağız. Ukrayna’daki Suriye’deki, Doğu Akdeniz’deki, Orta Doğu’daki ve Kafkasya bölgesindeki gelişmeleri ele alacağız. Müttefikler olarak iletişimi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.