ABD ve NATO'dan Ukrayna resti: Moskova mutsuz

ABD ve NATO'dan Ukrayna resti: Moskova mutsuz
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD'nin güvenlik konularına verdiği yanıtla ilgili açıklama yaptı. Lavrov, "Yanıt olumlu değil" derken Kremlin Sözcüsü Peskov ise, "İyimserlik için fazla neden bulunmuyor" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Moskova'nın güvenlik garantisi tekliflerine yönelik verdiği yanıtın olumlu olmadığı yönünde bir açıklama yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ana konularda Washington'dan olumlu yanıt alamadıklarını belirtti ve "ABD'nin yanıtının içeriği, ciddi anlamda diyaloğa başlamaya izin veriyor ancak ikincil konularda" ifadelerini kullandı.

Lavrov şöyle devam etti: "Tekliflerimizde, birbiriyle ilişkili iki önemli yaklaşım var. Birincisi, her devletin askeri ittifakları özgürce seçme hakkı olduğu tanınıyor. İkincisi ise her devletin, kendi güvenliğini başkalarının güvenliği pahasına güçlendirmeme yükümlülüğüdür. Bu ilke bilinçli olarak konuşulmuyor" dedi.

Batı'nın bu konuda "kurnazca" davrandığını belirten Lavrov, ABD'den gelen yanıtı analiz ettiklerini dile getirdi. Lavrov, ABD'nin verdiği cevabın ardından atılacak adımlara Rusya Devlet Başkanı Putin'in karar vereceğini söyledi.

Peskov: İyimserlik için fazla neden yok

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da ABD’nin Rusya’ya dün gece ilettiği güvenlik garantilerine dair yazılı yanıtına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Peskov, Putin’in sözkonusu yanıtı şahsen okuduğunu söyledi.

ABD ve NATO’nun, Rusya’nın temel endişelerini reddettiğine işaret eden Peskov, "Bu nedenle iyimserlik için fazla neden bulunmuyor. ABD ve NATO’nun yazılı yanıtlarını incelemek için zaman gerekiyor. Aceleyle sonuç çıkarmamalıyız" dedi.

Peskov, Moskova’nın, ABD ve NATO'nun yanıtlarına kamuoyuna açık bir şekilde vereceği cevaba ilişkin karar alınmadığını kaydetti.

Blinken: Yaptırımlar masada

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Doğu Avrupa'ya yönelik güvenlik tekliflerine yazılı yanıt verdiklerini bildirerek, yanıtın detaylarını kamuoyuyla paylaşmayacaklarını belirtmişti. Blinken açıklamasında Rusya'ya önemli diplomatik seçenekler sunduklarını kaydetmişti.

Blinken, "Örneğin daha önce de dediğimiz gibi Ukrayna'daki füze sistemleri, Avrupa'daki askeri tatbikat ve manevralar, potansiyel silahlanmayı önleme tedbirleri, daha çok şeffaflık, riskleri azaltmak için birçok önlem; tüm bunlar Rusya da dahil herkesin ortak kaygılarına hitap edebilir ve kolektif güvenliği geliştirebilir. Dolayısıyla, Rusya bu konuda ciddi ise onlarla çalışılabilecek çok alan var. Bu da Devlet Başkanı (Vladimir) Putin'e kalmış. Nasıl bir yanıt vereceklerini göreceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri bir girişimi durumunda ABD ve Avrupa ülkelerinin çok hızlı bir şekilde Moskova'ya ağır yaptırımlar getireceğini belirten Blinken, tüm yaptırım seçeneklerinin masada olduğunu kaydetti. Blinken, "Birlikte hızlı bir şekilde atacağımız adımlar, Rusya'nın ekonomik ve mali angajman, savunma, ileri teknoloji sektörleri için teknoloji geliştirme kabiliyetleri de dahil doğrudan Putin'in hassas olduğu alanlara yönelik olacak" dedi.

Stoltenberg: Her ülkenin kendi güvenlik düzenlemesini seçme hakkı var

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın güvenlik garantileri konulu anlaşma teklifine yazılı karşılığı ilettiklerini söylediği açıklamasında, "NATO, Rusya’ya yazılı tekliflerini iletmiştir. Bunu ABD ile paralel şekilde yaptık" demişti.

Anlaşmazlıkların diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulayan Stoltenberg, NATO ve Rusya’nın Moskova ve Brüksel’deki ofislerini karşılıklı olarak yeniden açmalarını önerdi.

Rusya ile gerçek bir diyaloğa hazır olduklarını ifade eden Stoltenberg, Rusya’nın başka ülkelere karşı zor kullanmaması çağrısında bulundu. Stoltenberg, her ülkenin kendi güvenlik düzenlemelerini seçme hakkı olduğunu yineleyerek Rusya’ya Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’daki askerlerini çekme çağrısı yaptı.

Ne olmuştu?

Batı'nın Ukrayna'ya yönelik olası bir Rus saldırısı konusundaki endişeleri artarken, Moskova geçen ay NATO'nun askerlerini Doğu Avrupa'dan çekmesini ve Ukrayna'nın ittifaka katılmasına asla izin vermeyeceğini taahhüt etmesini içeren bir talep listesi yayınlamıştı.

ABD dün, Moskova Büyükelçisi John Sullivan aracılığıyla, Rusya’nın sözkonusu güvenlik garantisi tekliflerine Washington yönetiminin yanıtını içeren mektubu Rusya Dışişleri Bakanlığı'na teslim etmişti.

ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan TSİ 19.30'da Rusya Dışişleri Bakanlığı binasına gelerek Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ile yarım saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Görüşme sırasında ABD Büyükelçisi, Rusya’nın daha önce sunduğu güvenlik tekliflerine ilişkin anlaşma taslağına ABD yönetiminin cevabını yazılı olarak teslim etti" ifadeleri kullanılmıştı.

Etiketler :