ABD ve Güney Kore ortak tatbikatına Kuzey Kore'den sert tepki

ABD ve Güney Kore ortak tatbikatına Kuzey Kore'den sert tepki
ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’nin bölgesel tehditlerine karşı tatbikat başlattı. Kuzey Kore, tatbikatı 'tehlikeli bir kışkırtıcı eylem' olarak yorumladı.

Yonhap ajansının haberine göre, 10-21 Mart tarihleri arasında düzenlenecek tatbikat, iki ülke ordularının iş birliğini artırmayı hedefliyor. Simülasyonlu eğitimler ve muharebe hazırlıklı saha faaliyetlerini içeren tatbikata Güney Kore, yaklaşık 19 bin askerle katılıyor. Program kapsamında toplam 16 büyük ölçekli saha tatbikatı gerçekleştirilecek.

Tatbikat, Kuzey Kore’nin askeri tehditlerine ve Pyongyang yönetiminin Rusya ile derinleşen askeri iş birliğine karşı bir önlem olarak düzenleniyor. Özgürlük Kalkanı 2025, ABD Başkanı Donald Trump'ın ocak ayında göreve gelmesinden bu yana iki ülke arasındaki ilk büyük ortak tatbikat olma özelliğini taşıyor.

KUZEY KORE'DEN SERT TEPKİ

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada tatbikatı "tehlikeli bir kışkırtıcı eylem" olarak nitelendirdi.

Açıklamada, "Rastgele güç kullanımı daha büyük bir güvenlik krizine yol açabilir. Bu tatbikat, Kore Yarımadası'ndaki durumu aşırı noktaya taşıyarak, iki taraf arasında kazara tek bir atışla bile fiziksel bir çatışmaya sebep olabilecek bir provokasyondur." ifadeleri yer aldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)