AB 'güvenli ülkeler' listesine Türkiye'yi yine almadı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye'yi "güvenli seyahat listesine" yine almadı.
Belçikalı tur operatörü TUI, turizm haraketliliğinin en yoğun olduğu Temmuz ve Ağustos döneminde Türkiye, Tunus ve Dominik Cumhuriyeti gibi popüler tatil ülkelerine turist göndermeyecek.
Hollanda'da yayımlanan De Telegraaf gazetesine göre TUI bu kararı, AB seyahat kısıtlamaları nedeniyle aldı.
TUI Belçika sözcüsü Sarah Saucin, AB dışın zorunlu olmayan seyahatlerin hala önerilmediğine işaret ederek, bu konuda yakın gelecekte bir değişiklik olasılığı görünmediğini de vurguladı.
BBC Türkçe'de yer alan haber göre TUI sözcüsü, "Avrupa dışındaki varış noktalarının nerdeyse tamamı hala kırmız listede ve muhtemelen bir süre daha öyle kalacak. Müşterilerimize netlik sağlamak için Temmuz ve Ağustos aylarında Avrupa dışındaki tüm varış noktalarına yönelik paket tatilleri iptal ettik" dedi.
TUI'nin iptal ettiği tatil ülkeleri arasında Türkiye'nin yanı sıra Tunus, Meksika, Jamaika, Maldivler, Dominik Cumhuriyeti ve Miami de bulunuyor.
Türkiye yine yer almadı
AB komisyonu, yüksek vaka sayıları nedeniyle Türkiye'yi, "zorunlu haller dışında gidilmemesi gereken ülkeler" listesinden henüz çıkarmadı.
Birliğin 2 haftada bir yaptığı güncellemeler kapsamında, kısıtlama uygulanmayacak ülkeler listesine Lübnan, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk dahil edilirken Türkiye yine yer almadı.
AB'nin seyahat kısıtlaması uygulamayacağı ülkeler şunlar:
ABD, Arnavutluk Avsutralya, Çin ( sadece Hong Kong. Karşılıklılık olursa ülkenin tamamı), Güney Kore, İsrail, Japonya, Lübnan, KuzeyMakedonya, Ruanda, Sırbistan, Singapur, Tayland, Yayvan ve Yeni Zelanda.
AB tarafından 1 Temmuz'da güncellenecek listede, Türkiye'ye yönelik kısıtlamaların yumuşatılıp yumuşatılmayacağı da belli değil.
Hollanda makamlarına başvurduk'
Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, Türkiye'deki son veriler ve AB Istatistik Ofisi'nin yayınladığı rakamlarla birlikte Hollanda makamlarına başvurduklarını söyledi.
Dişli, Almanya'nın Türkiye'ye yönelik kısıtlamaları yumuşatmasının ardından, diğer AB ülkelerinden de aynı adımı beklediklerini vurguladı.
Türkiye'nin geniş turizm olanakları, zengin gastronomisi ve uygun fiyat avantajı nedeniyle Avrupalı turistler açısından çekim merkezi olduğunu belirten Büyükelçi, her iki doz aşısını yaptıran kişiler ile negatif test sonucu gösterenlere uygulanan seyahat kolaylıklarının Türkiye için de tanınmasını istediklerini söyledi.
Çavuşoğlu seyahat kısıtlamalarının kaldırılması talebini iletmişti
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da, Brüksel'deki NATO zirvesi sırasında batılı mevkidaşlarına Türkiye'ye yönelik seyahat kısıtlamalarının kaldırılması talebini ilettiği öğrenildi.
Dışişleri kaynaklarına göre, AB yönetimi birlik üyesi ülkelerde turizmi canlandırmak amacıyla, Türkiye'ye yönelik kısıtlamaları sürdürüyor.
Geçen yıl Yunanistan, Kıbrıs ve Fransa başta olmak üzere bazı AB ülkelerinin Avrupalı turistleri çekebilmek için, birlik dışındaki turizm ülkelerine yönelik kısıtlamaların sürdürülmesi konusunda ısrarcı oldukları yönündeki iddialar medyaya yansımıştı.
Türkiye'den Almanya'ya seyahat için Biontech şartı
DSÖ'den uluslararası seyahat uyarısı
Seyahat izin belgesi olmadan uçuş yapılabilecek mi?