Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Kayı işçileri soru önergesine 5 ay sonra yanıt verdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Kayı işçileri soru önergesine 5 ay sonra yanıt verdi
Dışişleri Bakanlığı, HDP'li Serpil Kemalbay'ın Kayı İnşaat işçileri ile ilgili verdiği soru önergesini 5 ay sonra yanıtladı.

Cezayir ve Litvanya'da çalışan ancak hak edişlerini alamayan 400 Kayı İnşaat işçisinin İnşaat-Sen ile birlikte verdiği mücadele devam ediyor.

İşçiler, batık Kayı İnşaat şirketinin karşısında haklarının ve alacaklarının korunması için en başından beri bakanlıkları göreve çağırdı. Gelinen noktada işçiler yaptıkları açıklamada verdikleri mücadelede atacakları adımları ilan ettiler. 

Kayı İnşaat işçileri çin Meclis'e soru önergesi verildi 

5 Şubat 2021'de HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, Kayı İnşaat işçileri için Dışişleri Bakanlığı'nın yanıtlaması üzerine bir soru önergesi verdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu soru önergesine 5 ay sonra yanıt verdi. İşçiler sorularının tümüne yanıt alamasak da Dışişleri Bakanlığı soru önergesine verdiği yanıt ile “çözüm adresi” olduğunu kabul etti. Çünkü yurt dışında çalışan işçilerin el konulan hakları, bizzat Dışişleri Bakanlığı'nın sorumluluğunda bulunuyor. Binlerce işçi, tıpkı Kayı işçileri gibi pasaportuna mühür basan ülke makamlarına güvenerek yurt dışına çıkıyor. 

Haklarını alamayan işçiler, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun soru önergesine verdiği yanıttaki gibi sürecin takipçisi olmalarını ve Kayı işçilerine bizzat verilen sözlerin tutulmasını istiyor.

İşçiler Çavuşoğlu’nun da referans verdiği Yavuz Selim Kıran ile yaptığımız görüşmenin ardından herhangi bir somut adım atılmadığını bildirdi. 

Bu nedenle soru önergesine verilen yanıt üzerine işçiler, Dışişleri Bakanlığı’ndan hakkını alabilmesi için somut bir adım beklediklerini duyurdu. 

Kayı İnşaat işçilerin açıklaması şöyle: 

"Kayı işçileriyle mücadelede geldiğimiz aşamayı ve bakanlığın atacağı adımları değerlendirmek üzere hızla yeni bir görüşme yapmayı istiyoruz.

Dışişleri Bakanlığı’nı, yurt dışında çalışan işçilerin alacaklarının garanti altına alınması için denetim mekanizmalarının tümünü işletmeye ve gerekli yasaların çıkması için adım atmaya davet ediyoruz.

Bakan Çavuşoğlu’nun ve Dışişleri Bakanlığı’nın, Kayı işçilerinin alın terini alabilmesini için verdikleri sözün takipçisi olmaya devam edeceğiz."

157c0f9a-2014-46f7-b383-9863c1385ba4.jpeg

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun soru önergesine verdiği yanıt 

"Yurt dışındaki firmalarımızın ve işçilerimizin karşılaştıkları sorunların çözümü Bakanlığımızın ve yurt dışındaki temsilciliklerimizin önceliğidir. Bu kapsamda gerek ev sahibi ülkelerle, gerek firmalar ve işçilerimizle düzenli temaslar kurulmakta ve sorunların çözüme kavuşturulmasını teminen her türlü imkan kullanılarak en kısa sürede adım atılmaktadır.

İstanbul’da kain Kayı İnşaat Şirketi’nin Cezayir’de üstlendiği ve yarım bıraktığı projelerde çalışmış vatandaşlarımızın mağduriyeti de yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede, Cezayir makamları nezdinde en üst düzeyde girişimlerde bulunulmuştur. Cezayirli muhatabım ile 17 Mayıs 2020 tarihinde telefonla, 1 Eylül 2020 tarihinde de ülkemizi ziyareti çerçevesinde yaptığım görüşmelerde de bahsekonu soruna ilişkin Cezayir makamlarından beklentilerimiz dile getirilmiştir.

Bakan Yardımcım Sayın Yavuz Selim Kıran da işçi temsilcileriyle ve söz konusu şirket yetkilileriyle 14 Ocak 2021 tarihinde görüşmüştür.

Serpil Kemalbay ile Çavuşoğlu’na sorduğumuz sorular ise şunlardı:

1. Kayı Holding'de çalışan Pakistanlı ve Vietnamlı işçilerin hükümetlerinin devreye girerek işçilerinin hakların aldıkları göz önüne alındığında Türkiye Hükümetinin 2 yıldır işçilerinin ücretlerini ve tazminatlarını ödenmeyen ancak üst üste başarı ödülleri verilen firmayla ilk görüşmesi hangi tarihte yapılmıştır?

2. Hükümet nezdinde Kayı Holding işçilerinin alacakları hakkında Cezayir Hükümeti ile yapılan görüşmeler en son ne aşamadadır.

3. Kayı İnşaat işçilerinin hakedişlerinin ödenmesi konusunda hükümet nezdinde bulunulan girişimlerden sonuç alınamamış olmasında Türkiye’nin Libya Hükümeti ile yaşamış olduğu gerginliklerin etkisi bulunmakta mıdır?

4. Bakanlığınızla Kayı Holding arasında yapılan görüşmede firmanın vermiş olduğu taahhüde belli bir süre verilmiş midir? Verilmiş ise bu süre hangi tarihtir?

5. Kayı Holding’in Gaziantep Şehir Hastanelerindeki hisselerini satıp işçilerin maaşlarını ödeyeceğine dair vermiş olduğu taahhüt göz önüne alındığında hastane hisselerinin bir an önce satışının gerçekleştirilmesi konusunda Sağlık Bakanlığı ile bir görüşme yapılmış mıdır?

6. Ücretlerini, tazminatlarını alamayan Kayı İnşaat işçilerinin durumları hakkında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı ile bir görüşme yapılmış mıdır?

7. Son 5 yıl içinde iflas ettiğini, mal varlığı olmadığını iddia eden ve işçilerin ücretlerini, tazminatlarını, hak edişlerini ödemeyen yurt dışında faaliyetleri olan şirket sayısı kaçtır?

8. İşçilerin maaşlarını, tazminatlarını ödemeyip konkordato ilan eden, iflas ettiği ve mal varlığı olmadığı yönünde iddialarda bulunan yurt dışında iş yapan şirketlerin işçilerin haklarını ödemeyip ağır hak ihlalleri yaşamalarına neden olan işverenler hakkında herhangi bir yaptırım düzenlemesi konusunda bakanlığınızca bir çalışma yapılacak mıdır?