İklim aktivistlerinin yeni hedefi Andy Warhol

İki iklim aktivisti, ülkenin fosil yakıt sübvansiyonları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bu hafta Avustralya'nın Canberra kentindeki Avustralya Ulusal Galerisi'nde bir dizi Andy Warhol serigrafi baskısının üzerine mavi mürekkeple yazı yazdı.

İki iklim aktivisti, ülkenin fosil yakıt sübvansiyonları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bu hafta Avustralya'nın Canberra kentindeki Avustralya Ulusal Galerisi'nde bir dizi Andy Warhol eserinin üzerine mavi mürekkeple yazı yazdı.

Protestonun sosyal medyada paylaşılan görüntü ve videolarında, iki aktivistin, çerçevelenmiş ve cam altında duran "Campbell's Soup I" adlı ünlü esere ellerini yapıştırmaya çalıştıkları görüldü.

Aktivistlerden biri 3 çocuk annesi

Canberra'daki protestoya katılan aktivistlerden birinin, Bonnie Cassen adında üç çocuk annesi bir kadın olduğu ifade edildi. Anne, Andy Warhol'un ikonik eserinde tüketim çılgınlığını resmettiğini söyledi.

Avucunu yapıştırırken kendisini ifade eden kadın, "Fosil yakıt şirketleri rekor karlar elde ederken, aileler çocukları için ilaç ve gıda arasında seçim yapmak zorunda kalıyor. Yine de hükümetimiz fosil yakıt endüstrisine dakikada 22 bin dolar sübvansiyon veriyor" dedi.

Sivil direniş örgütlerinden oluşan bir koalisyon olan A22 Network'ün bir parçası olan Stop Fossil Fuels Subsidies tarafından yapılan basın açıklamasında, protestonun amacının Avustralya hükümetinin doğalgaz ve kömür gibi sektörlere verdiği mali desteği sona erdirmek olduğu belirtildi. Dünyanın en büyük kömür ihracatçısı olan Avustralya, 2021 yılında elektriğinin yüzde 71'ini fosil yakıtlardan elde edildi.

İklim aktivistleri ve sanat eserleri

Protesto, iklim değişikliği aktivistlerinin Avrupa'nın çeşitli şehirlerindeki büyük galeri ve müzelerde gerçekleştirdikleri benzer eylemlerin ardından geldi. Eylemciler Johannes Vermeer'in İnci Küpeli Kız, Van Gogh'un Ayçiçekleri, Claude Monet'nin Meules ve Francisco Goya'nın The Clothed Maja ve The Naked Maja tabloları gibi ikonik eserlerin camlarına ya da çerçevelerine birtakım sıvılar atmış ya da ellerini yapıştırmışlardı.

Protestolarla ilgili video ve açıklamalarda, amaçlarının resim ve heykellere zarar vermek olmadığı, sadece kötüleşen iklim felaketlerinin nedenlerine karşı hükümetin harekete geçmediğinin altını çizmek olduğu belirtilmişti. İklim protestoları haziran sonunda başladı ve eylemlerin çoğu İngiltere'deki iklim aktivisti grubu Just Stop Oil tarafından gerçekleştirildi.

Fotoğraf: Stop Fossil Fuels Subsidies

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi