Yüzlercesi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya
Ülkenin Turizm Bakanlığı tarafından dün yayınlanan bir raporda, "Kenya Yaban Hayatı Servisi Korucuları, Toplum İzcileri ve Araştırma Ekipleri son dokuz ayda 205 fil, 512 antilop, 381 adi zebra, 51 manda, 49 Grevy zebrası ve 12 zürafanın öldüğünü saydı" denildi.
Raporun devamında, "Kuraklık başta antilop ve zebra olmak üzere otçul hayvan popülasyonlarını olumsuz etkiledi" ifadeleri yer aldı.
Dünya Gıda Programı'nın raporlarına göre, Afrika Boynuzu'nda son dört yağmur mevsiminde yaşanan uzun süreli kuraklık Somali, Etiyopya ve Kenya'da yaklaşık 18 milyon insanın gıda kıtlığından etkilenmesine neden oldu. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Meteoroloji Örgütü, kuraklığın bölgede son kırk yılın en uzun süreli kuraklığı olduğunu açıkladı.
Su kaplarına ve barajlara su taşıyorlar
Turizm bakanlığına göre, Kenya'da arka arkaya ortalamanın altında yağış alan mevsimler, nehir yataklarının kurumasına ve vahşi yaşam alanı rezervlerindeki otlakların tahrip olmasına neden oldu.
Raporda, "En kötü etkilenen ekosistemler, Amboseli, Tsavo ve Laikipia-Samburu bölgeleri de dahil olmak üzere Kenya'nın en çok ziyaret edilen milli parkları, rezervleri ve koruma alanlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor" denildi.
Raporun tanıtımında konuşan Kenya Turizm, Yaban Hayatı ve Miras Bakanı Peninah Malonza, hayvanların hayatını kurtarmak için sondaj kuyuları kazmak ve kurumuş su kaplarına ve barajlara su taşımak gibi adımlar atıldığını söyledi.
İklim değişikliği, kaçak avcılıktan 20 kat daha ölümcül
Malonza, "Kuraklık, çoğunlukla otçul türler olmak üzere yaban hayatının ölümüne neden oldu. Ölümler, gıda kaynaklarının tükenmesinin yanı sıra su kıtlığı nedeniyle de ortaya çıktı" diye ekledi. Bakanlığa göre Kenya'da geçen yıl sadece 36 bin fil kaldı.
Kenya'nın yaban hayatı ve turizmden sorumlu eski kabine sekreteri Najib Balala temmuz ayında BBC'ye verdiği bir demeçte iklim değişikliğinin kaçak avcılığın 20 katı kadar fili öldürdüğünü söylemişti.
İklim aktivistleri, Van Gogh'un tablosuna çorba fırlattı