NASA'dan Dünya'yı kurtarma provası: DART, göktaşına çarpacak

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), DART uzay aracını Dünya'yı koruma hedefi kapsamında bu ay bir göktaşı ile çarpıştıracak.

NASA, dünyaya meteor çarpması senaryosuna karşı hazırlıklı olmak adına DART adı verilen bir uzay aracını bu ay bir göktaşı ile çarpıştıracak.

Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi'ni (PDCO) yöneten Lindley Johnson, "NASA'nın Bruce Willis'in 'Armageddon' filmindeki görevinde tasvir edildiği gibi Dünya'ya yakın herhangi bir asteroidi şiddetle patlatmayı planlamadığını" söylüyor.

26 Eylül'de çarpacak

"Kinetik çarpıştırma" tekniği olarak adlandırılan bu saptırma yöntemi, bir uzay aracının asteroide çarpmasını içeriyor. DART görevi, bu tekniğin uygulanabilirliğinin ilk gerçek testi olacak. Uzay aracı 24 Kasım 2021'de fırlatıldıktan sonra, 26 Eylül'de Didymos ile çarpışacak.

Ne olacak?

Didymos'un gerçek bir tehlike olmadığı, Dünya'ya en yakın olduğu anda bile yaklaşık 11 milyon km uzaklıkta olacağı aktarıldı. Planlanan sapma asteroidin Dünya'ya doğru olan yolunu etkilemeyecek, daha ziyade Didymos'un uydusunun merkezi gövdesi etrafındaki yörüngesini bozacak. Her şey yolunda giderse, Dimorphos adlı uydunun Didymos etrafındaki yörüngesi birkaç dakika kısalacak şekilde saptırılacak.

Bu tahmin doğru çıkarsa, NASA sadece bir asteroidin yörüngesini değiştirebileceğini değil, aynı zamanda bunun sonucunu da kontrol edebileceğini kanıtlamış olacak.

halktv.com.tr // DIŞ HABERLER

Fotoğraf: NASA