Asgari ücretli bir çalışan gıdaya günlük 22 TL, kiraya ayda 464 TL ayırabiliyor

Asgari ücretli bir çalışan gıdaya günlük 22 TL, kiraya ayda 464 TL ayırabiliyor
BİSAM'ın yaptığı hesaplamaya göre, asgari ücretli bir çalışan gıda ihtiyacına günlük sadece 22 TL, kiraya ise ayda 464 TL ayırabiliyor.

DİSK/Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi BİSAM'ın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Tüketici Fiyat Endeksi Madde Fiyatları, TÜİK Tüketim Harcamaları Araştırması ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret İstatistikleri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre, eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir asgari ücretli kasım ayında eline geçen ücretle gıdaya günlük 22 TL ayırabiliyor.

TÜİK Madde Fiyatları istatistiklerine göre Kasım 2020 tarihi itibari ile Türkiye genelinde ortalama kira bedeli 1.113 TL’yi bulurken, asgari ücretlinin kira (gerçek ve izafi kira) için ayırabildiği tutar 464 TL.

Araştırmadan öne çıkanlar şu şekilde:

- Tek gelirli bir asgari ücretli ailesi en yoksul yüzde 20’lik dilim içerisinde yer alıyor.

- Eşi çalışmayan ve 2 çocuklu bir asgari ücretli, asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra 2 bin 320 liralık gelirinden (vergi dilimi ile gelir kaybı sonrasında) gıda için günlük ayırdığı 22 lira ile hem eşinin hem kendinin hem de çocuklarının karnını doyurmak zorunda.

- Asgari ücretlinin ailesiyle sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken harcama tutarı 2 bin 439 lira. Yapabildiği harcama 667 lira. Asgari ücretli bir öğün ile bir gün geçiriyor.

- TÜİK verilerine göre Kasım 2020 itibariyle Türkiye genelinde ortalama kira bedeli 1.113 TL’yi bulurken, asgari ücretlinin kira (gerçek ve izafi kira) için ayırabildiği tutar sadece 464 TL.

Asgari ücret sadece tek yön ulaşıma yetiyor

- Asgari ücretlinin, çalıştığı işyerinin servis imkânı yoksa işyerine ulaşımı bile büyük bir sorun. Tek bir belediye otobüs biletinin Türkiye ortalamasında 2,8 TL olduğu koşullarda, asgari ücretlinin ulaşım için ayırabildiği günlük tutar sadece 2,31 TL, bu tutarla sadece tek yön bilet alınabiliyor.