170'ten fazla Kongre Üyesi'nden Blinken'a 'Türkiye' mektubu

170'ten fazla Kongre Üyesi'nden Blinken'a 'Türkiye' mektubu
ABD Temsilciler Meclisi'nden 170'ten fazla vekil, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a bir mektup yazarak, Joe Biden ve yönetimini Türkiye ile kuracağı ilişkiler konusunda uyardı.

Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti'den vekillerin ortak olarak yazdığı 26 Şubat tarihli mektupta, Türkiye'nin önemli bir ortak olduğu ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetiminin ilişkilerde gerilime yol açtığı, "İkili ilişkilerimizde stratejik meselelere haklı olarak önem verilmiştir, ancak Türkiye'de insan haklarının büyük oranda ihlal edilmesi ve demokratik yoldan sapılması da aynı şekilde önemli bir endişe sebebidir." ifadesi ile belirtildi. 

Pazartesi günü kamuoyuna duyurulan mektupta, Dış İlişkiler Komitesi'nin Demokrat Başkanı Greg Meeks ve yine etkili vekillerden Mike McCaul'ün de imzası var.

Erdoğan'dan işbirliği sinyali

20 Ocak'ta göreve gelen ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında ise henüz telefon görüşmesi yapılmadı.

Erdoğan, 20 Şubat'ta Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin televizyon kanalında gerçekleştirilen programa gönderdiği video mesajda "PKK terör örgütü ve uzantılarıyla mücadele konusunda NATO müttefikimizden arzu ettiğimiz desteği ve dayanışmayı göremedik. FETÖ elebaşıyla ilgili 4 yıldır hiçbir adım atılmaması da milletimizi ve 251 şehidimizin ailesini derinden yaralamıştır. Türkiye olarak, Amerika ile ortak menfaatlerimizin görüş ayrılıklarımızdan çok daha fazla olduğu inancındayız. Bu anlayışla uzun vadeli bir perspektifle kazan-kazan temelinde yeni Amerikan yönetimiyle iş birliğimizi daha da güçlendirmek istiyoruz" ifadesini kullanmıştı. 

"Muhalifler, gazeteciler, azınlık gruplar haksız yere hapse atılıyor"

Mektupta vekiller Türkiye'deki hak ve özgürlükler konusunda endişelerine yer verirken, "Erdoğan ve partisinin Türk yargısını güçsüz hale getirdiğini; siyasi müttefiklerini kilit önemdeki askeri ve istihbarat konumlarına getirdiğini; muhaliflerini, gazetecileri ve azınlık gruplara mensup kişileri haksız yere hapse attığını" ifadesine yer verildi. 

Erdoğan'ın Mayıs 2017'deki ziyareti sırasında Washington'da bulunan Türkiye büyükelçiliği konutunun önünde yaşanan kavgaya da değinilen mektupta şöyle denildi:

"Ziyaret sırasında Türk korumalar barışçıl protestoculara ve federal çalışanlara saldırdığında, Erdoğan hükümeti kendi tarzını Washington sokaklarına bile taşımış oldu. Erdoğan'ın korumalarından dördü olaydan dolayı ABD'de hala yargılanıyor. Ancak Türkiye'de ise serbestçe dolaşabiliyorlar."

Öte yandan, stratejik müttefik olarak kalmanın iki ülkenin karşılıklı çıkarı olacağı ifade edilen mektupta, mevcut ilişkilerin onarılabilmesi için Erdoğan ve partisinin davranışlarını değiştirmesi gerektiği belirtildi.

Etiketler :