Yumurta Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yayınlanma:
Yumurta en önemli protein kaynaklarından. Ondan maksimum faydayı sağlamak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
Yumurta, günlük beslenmemizin önemli bir parça olan, kolay ulaşılabilen, protein kalitesi ve çeşidi açısından zengin, kullanımı ve hazırlanması kolay bir gıda maddesidir. Aynı zamanda eklendiği ürünün fonksiyonel değerini arttıran bir gıdadır.
Yumurta satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalar:
- Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır.
- Açıkta satılan yumurtaların alınması tercih edilmemelidir.
- Yumurtalar 5 dereceden daha düşük sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Oda sıcaklığında saklanmamalıdır. 12 C den yüksek sıcaklıkta satılan yumurtaların bozulma riski artmaktadır. Bozulan bu yumurtalar tüketildiğinde alerjik reaksiyonlar, sindirim sistemi bozuklukları, mikrobiyolojik sorunlara neden olabilir
- Yumurtalar temiz ve serin ortamda, temizlik malzemesi, balık vb. koku verici ürünlerin olmadığı yerlerde saklanmalıdır. Çünkü yumurtanın üzerinde bulunan küçük gözenekler dışarıdaki kokuların yumurtanın içerisine sızmasına sebep olur.
- Satışı yapılan yumurta kolilerinin üst üste istiflenmemesi gereklidir ve mümkünse kendi karton kabında saklanmalıdır.
- Yumurta taze olarak tüketilmelidir.
- Kanlı, küflü, kokmuş yumurtaların satışı yasaktır.
- Kokmuş yumurtaların kabuk rengi gridir.
- Yumurta yalnızca kullanmadan önce yıkanmalı (öncesinde yıkanan yumurtalarda koruyucu tabaka zarar görür ve yumurta erken bozulur)
- A sınıfı yumurta üzerindeki son kullanma tarihine bakılmalıdır. A sınıfı yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılır; marketlerde satışa sunulabilir.
- Son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamaz. Eğer yumurtlama tarihi farklı olan yumurtalar aynı paket içinde satışa sunuluyorsa, son tüketim tarihi belirlenirken ilk yumurta tarihi dikkate alınır.
Kaynak: www.resmigazete.gov.tr