Yetişkinlikte kardeşler arası rekabetle nasıl başa çıkılır?
İster yaşça yakın isterse aralarında uzun yıllar olsun, kardeş ilişkileri okul günlerinden yetişkinliğe kadar karşılıklı sevgi ve destek için harika bir kaynak oluşturabilir. Bununla birlikte bazı durumlarda, çeşitli sebeplerden dolayı çıkan kavgalar sonucunda kardeşinizle ilişkinizi kesmenin mi yoksa aile bağları uğruna her şeye katlanıp ilişkinizi sürdürmenin mi daha doğru olacağı konusunda ikilemde kalmış olabilirsiniz. Independent psikologlarla bu konuyu konuşarak, yetişkinler arasındaki kardeş rekabetini ve bununla nasıl başa çıkılabileceğini ele aldı.
Yetişkinlikte kardeşle rekabet etmek normal mi?
2021'de yayın hizmeti NOW tarafından yapılan bir anket, kardeşlerin yüzde 51'inin kariyer, ebeveynlik, ev sahipliği ve ailede "favori" olmak gibi konularda hala rekabet ettiğini ortaya koydu.
Psikolog ve yazar Dr. Audrey Tang (draudreyt.com), "Rekabet yaygın olsa ve yetişkinliğe kadar sürse de, rekabetin konusu bunu hisseden kardeşe göre farklılık gösterebilir" diyor.
BACP akreditasyonlu Gestalt Bireysel ve grup psikoterapisti Katerina Georgiou (kgcounsellor.com), bunun genellikle aile bağlarının doğasına bağlı olduğunu söylüyor: "Bazı aileler, yetişkin çocuklar yuvadan uçup kendi hayatlarını kurduktan sonra bazı zorluklar yaşar; diğer aileler ise daha iç içedir ve bu o kadar basit değildir."
Kardeşin elde ettiği başarıyı ya da ilişkileri kıskanmamak mümkün mü?
Erkek veya kız kardeşiniz son terfisini açıkladığında, yeni arabasını gösterdiğinde veya ebeveynlerinize ne kadar yakın olduğuyla övündüğünde bir kıskançlık hissediyorsanız, kendinize bu kıskançlığın nereden geldiğini sorun.
Georgiou, "Kardeşlerinizin başarılarında sizde bu duyguları tetikleyen şey nedir? Yaşadıklarınızla ilgili farkındalığınızı artırabilirseniz... Bu, daha az tepkisel bir yerde ilerlemeniz için size daha fazla destek sağlayacaktır. Duygularınız özellikle yoğunsa veya istediğinizden çok daha sık yaşanıyorsa ve ilişkiniz üzerinde olumsuz bir etkiye neden oluyorsa, bu duyguları dikkatlice çözmeniz için gizli bir sığınma alanı olarak terapiyi düşünebilirsiniz" diyor.
Ya kardeşiniz sizi kıskanıyorsa?
"Eğer kardeşinizin kıskançlığının hedefi olduysanız, biraz empati kurmak size çok şey kazandırabilir" diye belirten Georgiou, "Bir an için kıskanılma deneyiminin dışına çıkmaya çalışın ve şu an olduğunuz kadar iyi olmadığınızdan (ve) statünüzün tehdit altında olduğundan korkmanın nasıl bir şey olduğunu hayal edin. Bu nedenle ortaya çıkan güçlü ilkel duygular oldukça ürkütücü olabilir" ifadelerini kullandı.
Erkek veya kız kardeşinizin davranışlarını hemen durdurmasını talep etmek yerine, konuyu sakin bir şekilde ele almak için bir diyalog başlatmanın yardımcı olabileceğini söyleyen Tang, "Büyük kardeşin bunu 'çözmeye' çalışması ve hatta 'loco parentis' (ebeveyn gini) davranma eğilimi vardır, kardeşinin neden böyle hissettiğini sorması ilişki için çok daha iyi olabilir" diyor.
İlişkiniz tahammül edilemez bir noktaya geldiyse kardeşinizle bağınızı kesmeniz sorun oluşturur mu?
Tang, "Durum tahammül edilemezse bağları tamamen koparmakta bir sakınca yoktur, ancak bazen bu aşırı tepki torunların/yeğenlerin zenginleştirici olabilecek bir ilişkiyi kaçırmasına neden olabilir" diye ifade ediyor.
Georgiou da bazen mesafeli durmanın en sağlıklısı olabileceğine katılıyor: "Aynı tekrarlanan kalıpların devam ettiği, asla herhangi bir kararlılık ya da ilerleme göstermediği, ancak aslında her ikisi için de ilişki deneyimini kötüleştirdiği bir noktaya ulaştığını söyleyebilirsiniz."
Öte yandan psikologlar, bu noktaya gelmeden önce, dostane bir çözüme ulaşıp ulaşamayacağınızı görmek için birbirinizden kabul etmeye istekli olduğunuz davranışlar açısından sınırlar belirlemeyi denemeyi öneriyor.
halktv.com.tr // Dış Haberler
Gece kuşları dikkat! Diyabet ve kalp hastalıkları kapıda