Yazın vazgeçilmezi klima düşman mı dost mu? Teker teker anlattı

Yazın vazgeçilmezi klima düşman mı dost mu? Teker teker anlattı
Koronavirüs pandemisinde akıllara yer edinen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, klima kullanımı ile ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Ceyhan, klima çarptı tabirinden klimanın sebep olabileceği hastalıkları bir bir anlattı.

Artan sıcaklıklar tüm Türkiye'de etkili olurken, klimalı ortamlar daha fazla tercih edilmeye başlandı. Klima kullanımının sağlık riskleri de gündem gelmeye başladı.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, klima seçimi ve kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

"AŞIRI SICAK SOĞUKTAN DAHA TEHLİKELİ"

Prof. Dr. Ceyhan, aşırı sıcakların baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtti.

Ayrıca, sıcaklığa uzun süre maruz kalmanın beyin fonksiyonlarını yavaşlattığını ifade etti. "Sıcak hava, bağışıklık sistemini soğuk havadan daha fazla etkiler. Klima, vücut ısısını dengeler ve uyku kalitesini artırır" dedi.

HİJYEN YOKSA HASTALIK VAR! LEJYONERDEN ZATÜRREYE KADAR...

Klimaların yanlış seçimi ve kullanımı ise enfeksiyon riskini artırabilir. Prof. Dr. Ceyhan, klimanın dışarıdan aldığı havanın önemli olduğunu vurguladı ve özellikle Covid-19 gibi virüslerin klimalar aracılığıyla yayılabileceğini hatırlattı. Ayrıca, durgun sularda çoğalan ve Lejyoner hastalığına sebep olan Legionella bakterisinin klima yoluyla zatürreye neden olabileceğini belirtti.

FİLTRE DEĞİŞİMİ TEMİZLİK ŞART! YOKSA...

Klimanın filtre değişimi ve temizliği zamanında ve düzgün yapılmadığında mantar enfeksiyonu riskini artırabiliyor.

Mantar bakterisi, sağlıklı kişilerde önemli sorunlar yaratmıyor ancak bağışıklığı baskılanmış kişilerde (kronik akciğer-karaciğer haslıkları, kanser, yaşlılık) ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor.

Posta'dan Azra Şahin'in haberine göre; mantar bakterisinin bulaşlarını aktaran Ceyhan, bu hastalıkların görülme sıklığında klimanın yerini şöyle ifade etti:

"Mantarlar nemli ortamları sever. O sebeple biz bağışıklığı düşük olan hastalarımızı hastanenin inşaat bölgelerine yakın yerlerde yatırmayız. İnşaat nedeniyle nemli tutulan betonlar, klima ya da ortamı nemlendiren herhangi bir faaliyet, mantar enfeksiyonu riskini artırır. Buna 'hasta bina' sendromu denir. Ancak şunu eklemek gerekir klima, bu hastalıkların en sık görülmesine neden olan faktörlerden değildir, yalnızca sebepler arasında sayılabilir."

"KLİME ÇARPTI" TABİRİ YANLIŞ MI? CEYHAN YANIT VERDİ

Sıcak hava nedeniyle artan vücut sıcaklığını düşürmek için klima kullanılıyor ancak hemen arkasından 'klima çarptı' tabiri de geliyor.

Ceyhan, bu söylemin yanlış bilindiğini açıkladı:

"Sıkça kullanılan 'klima çarptı' tabiri yanlış biliniyor, bu durum bulaşıcı bir hastalık değildir. Sıcaklığa maruz kalan vücut, klimalı ortama girince kaslarda kasılmalar meydana gelir. Sıcak masaj ve ısıtıcı kremlerle kısa sürede düzelebilecek bir durumdur. Boğaz ağrılarının sebebi de virüs ya da bakteriler değil, boğazdaki kasların sertleşmesiyle ilgilidir. Ancak KOAH ya da astım gibi hastalık öyküsü bulunanlarda uyarıcı etken olabilir. Klima kullanımında yapılan en büyük hata, sıcak bir ortamdan klimalı ortama geçildiğinde soğutma ayarının birden yükseltmektir. Dışarıdaki sıcaklığın 5 derece altında ayarlamak en uygun kullanımdır. Soğutma yine yeterli olmazsa, sıcaklık yavaş yavaş düşürülebilir."

"KLİMA ZARARLIDIR DEMEK YANLIŞ"

Klimanın ciltte kuruluğa neden olabileceği için yumuşatıcı kremler kullanılabileceğini bildiren Ceyhan, son olarak ifade etti:

"Bazı klima tiplerinin içini açmak mümkün değildir ya da elinizde yeni filtre olmadığı için temizliğini üretici firma yapmalıdır. Klimanın her sene bahar ayında kullanmaya başlamadan önce temizliğinin ve bakımının yaptırılarak sıvısının değiştirilmesi gerekir. Neticede 'klima zararlıdır' demek yanlıştır. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse kullanmak daha faydalıdır ancak bilinçli kullanmak önemlidir."

Kaynak:Posta