Ünlü Onkoloğun Kanser Riskini Azaltmak İçin Uyguladığı Dört Kural

Ünlü Onkoloğun Kanser Riskini Azaltmak İçin Uyguladığı Dört Kural
50 yaşın altındaki insanlarda kanser görülme sıklığı artıyor.Onkolog Dr. Daniel Landau, kansere yakalanma riskini azaltmak için neler yaptığını anlattı.

Onkolog Dr. Daniel Landau'nun listesinde Akdeniz tipi beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve sigara içmemek yer alıyor.

Dr. Landau, kanser riskini azaltmak için kendi hayatında uyguladığı dört kuralı da anlattı:

* Akdeniz tarzı bir diyet uyguluyor
Spagetti, pesto makarna ve mercimek salatası gibi Akdeniz diyeti yemekleri.
Landau katı bir diyet uygulamıyor, "her şeyin ölçülü olması" yaklaşımını benimsiyor.

Ancak bol miktarda meyve ve sebze, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve balık gibi düşük yağlı protein içeren Akdeniz diyetinin prensiplerine bağlı kalmaya çalışıyor . Ayrıca sınırlı miktarda kırmızı et, alkol ve işlenmiş gıda içeriyor.

Landau, Akdeniz diyetinin kalp sağlığına iyi geldiğini, yapılan araştırmalarda bu diyetle kalp krizi ve felç riskinin azaldığını söyledi.

Diyetisyen Tejal Parekh daha önce BI'a verdiği demeçte sağlıklı beslenmenin kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini söylemişti .

* Her gün egzersiz yapın
Düzenli egzersiz yapmak kanser geliştirme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Hareketsiz yaşam ile bazı kanser türlerine yakalanma riskinin artması arasındaki "bilinen ilişki" nedeniyle Landau her gün en az 30-60 dakika egzersiz yapmaya çalışıyor.

Hem ağırlık antrenmanı hem de kardiyovasküler egzersiz yapıyor çünkü her ikisinin de "dinlenme kalp atış hızımızı yükselttiğimiz sürece" kanser önlemede faydalı olduğuna inanıyor.

2022 yılında British Journal of Sports Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, sadece 30 dakikalık kas güçlendirici ağırlık antrenmanı egzersizleri kanser, kalp hastalığı ve diyabet nedeniyle ölme riskini azaltabiliyor.

Öte yandan, Göteborg Üniversitesi'ndeki araştırmacılar 2023 yılında yaptıkları bir çalışmada, genç yaşta iyi bir kardiyo kondisyonuna sahip olmanın , yaşamın ilerleyen dönemlerinde belirli kanser türlerine yakalanma riskini %42'ye kadar azaltabileceğini öne sürdüler.

* Takviyelere güvenmiyor

Landau, bazı çalışmaların zerdeçal, yeşil çay ve D vitamininin kanser önlemede faydalı olabileceğini öne sürdüğünü ancak herhangi bir takviyenin kanseri önleyebileceğini kesin olarak kanıtlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Takviye almanın yan etkileri de olabilir. Bu, D vitamini ve kalsiyum takviyesi alan kadınların meme kanserinden ölme riskinin %7 daha düşük olduğu ancak koroner arterlerde kalsiyum birikmesi nedeniyle kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin %6 daha yüksek olduğu öne sürülen bir çalışmada gösterilmiştir.

Landau, "zorlu bir antrenmandan" sonra protein tozu dışında herhangi bir takviye almıyor.

Landau, "En iyi beslenme kaynağının aldığımız takviyelerden ziyade yediğimiz yiyecekler olduğuna inanıyorum" dedi.

* Sigara içmiyor

Landau, "Sigara içmekle akciğer veya mesane kanseri oluşumu arasında güçlü bir bağ var" dedi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre, akciğer kanserinden kaynaklanan ölümlerin 10'da 9'u sigara içmekten veya pasif içicilikten kaynaklanıyor. Sigara içmek ayrıca vücudun kanser hücrelerini öldürmesini de önleyebiliyor.

Etiketler :