Tüm püf noktalarıyla hamsili pilav. Pişirin, Karadenizliler de hayran kalacak

Tüm püf noktalarıyla hamsili pilav. Pişirin, Karadenizliler de hayran kalacak
Hamsinin tam mevsimi. Hamsili pilav Karadeniz mutfağının en sevilen tariflerinden. Karadenizliler gibi hamsili pilav pişirmek için size birkaç püf noktamız var.

Hamsili pilav yapmak için Karadenizli olmaya gerek yok. İşte tüm püf noktalarıyla hamsili pilav. Karadeniz’de lokantalara gittiğinizde şu sözü duyabilirsiniz; “Hamsili pilav lokantalarda olmaz, evde yapılır.” İşte şimdi, evde kolaylıkla yapabileceğiniz nefis bir hamsili pilav tarifi.

HAMSİLİ PİLAV NASIL YAPILIR?

Malzemeler

  • 1 kg hamsi
  • 2.5 su bardağı pirinç
  • 2.5 su bardağı sıcak su
  • 4 tane kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı çam fıstığı
  • 2 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • Karabiber
  • Tuz
  • Yenibahar
  • Nane ve istenilen baharatlar

Yapılışı

  • Pirinci yıkayarak suda bekletiyoruz.
  • Soğan ve sarımsakları yemeklik olarak doğruyoruz.
  • Tencereye zeytinyağı alarak fıstıkları içerisinde kavuruyoruz.
  • Doğradığımız sarımsak ve soğanları ekleyerek kavurma işlemine devam ediyoruz.
  • Suyu süzülmüş olan pirinçleri üzerine ekleyerek kavuruyoruz.
  • Kuş üzümü ve sıcak su ekliyoruz.
  • Pişen pilavın içerisine baharatları ve ince kıyılmış yeşillikleri ekleyerek karıştırıyoruz.
  • Hamsilerin kılçıklarını temizleyerek yıkıyoruz.
  • Orta boy bir tepsiyi yağlayıp dibini unluyoruz.
  • Tepsinin ortasından başlayarak hamsilerin parlak olan kısımları dışta kalacak şekilde diziyoruz. (Çok sık bir şekilde)
  • Hamsilerin üstüne hazırladığımız pilavı dökerek güzelce içerisine yayıyoruz.
  • Tepsinin kenarından sarkan hamsileri içe doğru katlıyoruz.
  • Diğer hamsileri ise pilavın üstünü örtecek şekilde kapatıyoruz
  • Hazırladığımız hamsili pilavın üstünde yarım çay bardağı zeytinyağı gezdiriyoruz
  • Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında hamsileri kızarana dek pişiriyoruz.
  • Hamsi pilavı yanına ne gider?
  • Hamsi pilavının olduğu menüye sarı mercimek çorbası çok yakışır. Dilerseniz Karadeniz yöresine özgü karalahana çorbası yapabilirsiniz.
  • Bu nefis menüye mısır ekmeği ekleyebilirsiniz.
  • Marul salatası ve mor lahana mezesi ile sofrayı zenginleştirebilirsiniz.

Hamsili pilava ait ilk tarif, 1764 yılında yazılmış bir risalede karşımıza çıkmıştır. Tek bir ile aittir demek pek doğru olmaz sanırım. Rize ve Trabzon başta olmak üzere genellikle Karadeniz bölgesinde tüketilen bir yemek çeşididir.

Etiketler :