Titiz ev hanımlarının bile bilmediği 5 temizlik sırrı…

Titiz ev hanımlarının bile bilmediği 5 temizlik sırrı…
Tatillerde büyük bir temizlik yapmak köklü bir gelenektir. Sonuçta mikroplardan, bakterilerden, küflerden, alerjenlerden (akarlar dahil) tamamen kurtulmak neredeyse imkansızdır. Zamanla yavaş yavaş birikir. Toksik 'kimya' bulutu çok yoğun kullanıldığında, çoğu zaman birbirleriyle birleşmeyen bir dizi kimyasal bileşen havaya yükselir.

Vücudun zehirlenmesi, alerjik reaksiyonlar, ciltte hasar ve hatta üst solunum yollarında yanma meydana gelebilir.

Doğru ve hızlı ev temizliğinin sırrı:

Klor zalim ve acımasızdır

Kuşkusuz, klor içeren ürünler hızlı bir şekilde gözle görülür bir etki vererek, eşyaların temizliğini ve beyazlığını elde etmenize olanak tanır ve küflenmeye karşı bakteri yok edici özelliklere sahiptir. Ancak klorun, mukoza zarlarını ve cildi aktif olarak etkileyen uçucu bir kimyasal olduğunu unutmayın. Bu ürünler son derece dikkatli ve aşırı heyecanlanmadan kullanılmalıdır.

Yüzey aktif maddeler

Yüzey aktif maddeler çamaşır tozu, deterjan ve bulaşık deterjanlarında bulunur. En agresif, en ucuz ama aynı zamanda en etkili olanı anyonik yüzey aktif maddelerdir. Biyolojik olarak parçalanabilen iyonik olmayan yüzey aktif maddeler daha güvenlidir ancak etkinlikleri daha düşüktür, bu nedenle deterjanlara anyonik yüzey aktif maddeler hâlâ eklenmektedir. Yüzey aktif madde grubu, yüzeyleri çok çeşitli kirletici maddelerden kolayca ve etkili bir şekilde temizler. Ancak oldukça zehirlidirler ve aşırı miktarları karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına, akciğer sorunlarına ve cilt hasarına yol açabilir.

Fosfatlar

Çeşitli çalışmalar, bulaşık deterjanlarında bulunan fosfor bileşiklerinin aşırı kullanıldığında insan derisinin doğal savunmasını yok ederek dermatit gelişimine yol açabileceğini göstermiştir.

Amonyak bileşikleri

Çeşitli konsantrasyonlarda, pencereleri ve diğer cam yüzeyleri yıkamak için kullanılan spreylere dahil edilirler, konsantrasyon aşıldığında belirgin bir lokal tahriş edici ve genel toksik etkiye sahiptirler. Kullanırken dozajlara dikkat edin ve odayı iyice havalandırın!

Ftalatlar ve formaldehit

Ftalik asit tuzları (ftalatlar), parfümeri endüstrisinde ve sıhhi ürünlerin, özellikle de oda spreylerinin imalatında koku sabitleyici olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Kullanırken izin verilen değerleri aşmazsanız ftalatlar keskin bir olumsuz etkiye neden olmaz. Ancak vücutta birikebilirler ve toksik etkilerinin hedefi hormonal sistemdir. Sonuç hormonal dengesizliğin gelişmesidir. Bazı ucuz oda spreyleri de kanserojen özelliklere sahip formaldehit (formalin) içerir.

Güvenli temizlik: 5 kural

1. Tam bir sterilite elde etmemelisiniz ve temizleme işlemi sırasında aşırı dezenfektan etkisi olmayan yumuşak ürünler kullanmak daha iyidir.

2. Organik çamaşır deterjanları yüzey aktif maddeler, fosfatlar, yapay renklendiriciler veya kokular içermez. Tek dezavantajı kimyasallara göre daha yüksek maliyetleridir.

3. Oda spreyi olarak uçucu yağlar içeren bir aroma kullanılabilir.

4. Ev kimyasallarını seçerken bileşimi dikkatlice okuyun. Ne kadar çok kimyasal bileşen varsa vücut için o kadar tehlikeli olabilir.

5. Temizlerken önerilen dozları aşmayın. Kişisel koruyucu ekipman kullanın: eldiven, maske.