Şimdiye Kadar Görülmemişti: En Eski "Ölü Galaksi" Fotoğraflandı!

Şimdiye Kadar Görülmemişti: En Eski "Ölü Galaksi" Fotoğraflandı!
Bilim insanları, 13,8 milyar yaşındaki "ölü bir galaksi" keşfetti. İşte detaylar...

CNN'in haberine göre: Bilim insanları, Webb Teleskobu'nun yardımıyla, evrenin oluşumundan sadece 700 milyon yıl sonra var olduğu düşünülen 13,8 milyar yaşındaki "ölü bir galaksi" keşfetti. "JADES-GS-z7-01-QU" adı verilen bu galaksi, "hızlı yaşayıp genç ölen" bir galaksi olarak nitelendiriliyor ve yıldız oluşumunun aniden durması, evrenin ilk dönemleri ve galaksilerdeki yıldız oluşumunu etkileyen faktörler hakkında yeni bilgiler sunuyor.

thumbs-b-c-b5ddcb134a45abb309ed74080712c5e0.jpeg

Samanyolu'na Yakın Bir "Küçük Macellan Bulutu"

Dünya'dan milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki bu "ölü galaksi", önceden gözlemlenen büyük ölü galaksilerin aksine, Samanyolu Galaksisi yakınındaki hala yeni yıldız oluşumlarının gözlemlendiği "Küçük Macellan Bulutu" gibi düşük kütleli bir galaksi.

Evrenin İlk Dönemi: Yıldız Oluşumu İçin "Açık Büfe"

Araştırmanın yazarlarından Tobias Looser, evrenin ilk birkaç yüz milyon yılında çok sayıda gaz bulutunun çökerek yeni yıldızlar oluşturduğunu ve bu dönemi "yiyebildiğin kadar ye" kapsamlı bir açık büfeye benzetiyor. Looser, evrenin ilk dönemlerinde galaksilerin yıldız oluşum aşamasından hareketsiz veya sönmüş aşamaya geçişinin de hızlı olabileceğini kaydediyor.

Webb Verileri: Kısa ve Güçlü Yıldız Oluşumu Patlamaları

Webb teleskobundan gelen veriler, söz konusu galakside 30 ila 90 milyon yıl süren kısa ve güçlü yıldız oluşum patlamaları yaşandığını ve sonrasında bunun durduğunu gösteriyor.

Yıldız Oluşumu Neden Durdu?

Kavli Kozmoloji Enstitüsünden Dr. Francesco D’Eugenio, önceden yıldız oluşumunun kara delik veya yıldızların birbiriyle etkileşimleri nedeniyle durabileceğinin düşünüldüğünü, ancak Webb'de gözlemlenenlerin bu senaryolarla tam olarak açıklanamayabileceğini belirtiyor. D’Eugenio, şu ana kadar erken evreni anlamak için günümüzdeki evreni temel alan modeller kullanıldığını, ancak Webb'in yardımıyla çok daha gerisini gözlemleyebildiklerini ve bu galaksideki yıldız oluşumunun çok hızlı şekilde sona erdiğini tespit edebildiklerini söylüyor. Bu durum, günümüzdeki evreni temel alan modellerin yeniden gözden geçirilmesi gerekebileceğini gösteriyor.

Bu bulgular, "Nature" dergisinde yayımlanan bir araştırmada sunuldu.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)