Silikon Vadisi'nin uzun ömürlülüğünün sırları... Biyohackerlar sonsuz gençliği nasıl arıyor?

Silikon Vadisi'nin uzun ömürlülüğünün sırları... Biyohackerlar sonsuz gençliği nasıl arıyor?
Deneysel yaşlanma karşıtı ürünler, Amerikan teknoloji şirketlerinin çalışanları arasında popülerlik kazanıyor. Silikon Vadisi'ndeki biyohackerlar, zihinsel olarak aktif kalmak ve daha uzun yaşamak için aralıklı oruç tutmaktan veya sıkı egzersiz yapmaktan daha fazlasını istiyor.

Bazı uygulamaların uzun ömürlülüğü
Grand View Research'ün raporuna göre küresel uzun ömür pazarı 2028 yılına kadar yaklaşık 183 milyar dolara ulaşacak. Araştırmalar, piyasada sunulan bazı uygulamaların aslında hücre yaşlanma sürecini yavaşlatabildiğini, bilişsel işlevleri iyileştirebildiğini ve hatta yaşlanmayı geciktirebildiğini gösteriyor.
Modern Age Longevity'nin baş tıbbi sorumlusu Dr. Ananth Vinjamuri, "Ancak, bu uygulamalardan herhangi birini, doğası gereği ne iyi ne de kötü olan 'çekiç ve tornavida' araçları olarak görmek önemlidir" diyor. Değerleri sonuçta uygulandıkları bağlama bağlıdır ve yaklaşımınızı bireysel ihtiyaçlarınıza göre uyarlamanın değerli olduğunu ekliyor.

Büyüme hormonu salgılayan peptidler
En popüler uzun ömürlülük trendlerinden biri peptit tedavisidir. Sinir bilimci Andrew Huberman, Flagrant podcast'inin son bölümünde performansı artırabilen, cilt elastikiyetini artırabilen, libidoyu artırabilen ve hatta hastalıklarla savaşabilen haplar, enjeksiyonlar ve topikal kremler içerdiğini söylüyor.

En yaygın peptit tedavileri, insan büyüme hormonunu serbest bırakanlardır. Nörobiyoloğa göre yatmadan önce, son yemekten iki saat sonra kullanılıyorlar. Daha hızlı iyileşmenize, yağ kaybınızı ve kas iyileşmenizi artırmanıza yardımcı olduğuna inanılıyor.
Kaliforniya merkezli NexGen Sağlık kliniğinden Lorraine McCarthy, hastaların kan testi ve dozajı için kliniğe geldiklerini, ardından evde enjeksiyonların nasıl yapılacağına dair talimatlar aldıklarını söylüyor. Genellikle seçtikleri tedavi için bir aylık malzeme veriliyor ve bu da ayda yaklaşık 420 dolara mal oluyor. Peptit enjeksiyonlarının fiyatları genellikle birkaç yüz ila neredeyse bin dolar arasında değişmektedir.

Huberman, iyi bir uyku, beslenme, egzersiz ve sosyal etkileşime sahip olduğunuzda peptidlerin en iyi şekilde çalışacağını ekliyor.

Yaşlanma karşıtı bir ajan olarak soğuk
Silikon Vadisi uzmanlarına göre ister buz gibi soğuk su havuzuna dalın ister sıfırın altındaki bir odada birkaç dakika geçirmeyi içeren kriyoterapiyi deneyin, soğuğa maruz kalmanın biyolojik saatinizi yavaşlatmaya yardımcı olabilecek faydaları vardır.
Uzun ömürlülük şirketi Modern Age'den Dr. Ananth Vinjamuri ,soğuğa maruz kalmanın hem kısa hem de uzun vadede etkili sonuçlar verdiğini söyledi.
Ona göre, buz banyosuna dalmak, anında gençleştirici ve enerji verici etkiye sahip olan "epinefrin ve dopamin gibi nörotransmitterlerin üretiminde artışa" yol açıyor.
Vinjamuri, "Orta ve uzun vadede, soğuğa maruz kalmanın, birçok kronik hastalığın nedeni olduğu bilinen sistemik inflamasyonu azaltabileceğine dair bazı kanıtlar var." diye ekledi.

Bitki bazlı diyet ve geç akşam yemeğinin reddedilmesi
Araştırmalar, zaman kısıtlamalı beslenmenin diyabet ve obezite hastalarının sağlığına fayda sağlayabileceğini, hatta vücudun "oksidatif strese" karşı savunmasını güçlendirebileceğini gösteriyor.
Modern Age'den Vinjamuri, "Benim için, zaman kısıtlamalı beslenmenin ana faydası sirkadiyen ritimlerin düzenlenmesidir. Akşamları kalori alımının kısıtlanmasıyla uyku kalitesi neredeyse her zaman iyileştirilir" diyor. Ayrıca etten vazgeçip bitki bazlı beslenmeye geçmeyi de tavsiye ediyor.
Araştırmaya göre hayvansal proteini ortadan kaldıranların daha uzun yaşaması ve daha sağlıklı olması muhtemeldir.
Harvard Tıp Fakültesi profesörü ve uzun yaşam araştırmacısı David Sinclair de hayvansal protein açısından zengin beslenmenin insanların yalnızca kısa vadede kendilerini daha iyi hissetmelerini sağladığını doğruluyor.
"Ben ikna oldum ve nüfus çalışmalarından elde edilen veriler de gösteriyor ki, etobur beslenmesi uzun vadede uzun ömürlülük sağlamaz." İnsanların genellikle 100 yaşına kadar yaşadığı dünyanın bazı bölgelerinde, bölge sakinleri bitki bazlı bir diyet uyguluyor.

Kırmızı ışık terapisi
5-20 dakikalık bir kırmızı ışık seansının, hücrelere enerji sağlayan ve depolayan bir bileşik olan adenozin trifosfatın üretimini artırabildiğini gösteren çalışmalar var.
"Bu tedavinin tüm faydalarını ve mekanizmalarını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var, ancak sivilce, yaşlanma, saç dökülmesi, yara bakımı ve güneş hasarı dahil olmak üzere belirli cilt koşullarının iyileştirilmesinde faydalı olabileceğini öne süren kanıtlar var." " diyor dermatolog Laura Buford.

Ayurveda'dan gelen bitki
Silikon Vadisi terapistleri ayrıca Ayurveda'da uzun süredir kullanılan yaşlanma karşıtı bir bitki olan ashwagandha'yı denemenizi tavsiye ediyor.
Bu bitki genellikle adaptojen olarak sınıflandırılır. Sağlık açısından faydaları kaygı ve stresin hafifletilmesinden artrit semptomlarının azaltılmasına ve bilişsel işlevlerin geliştirilmesine kadar uzanır.
Son araştırmalar ashwagandha'nın yaşlanma için umut verici bir tedavi olabileceğini de göstermiştir. Journal of Clinical Medicine'de 2020'de yayınlanan bir çalışma, ashwagandha'nın, telomer olarak bilinen kromozomların ucundaki anahtar proteinlerin uzunluğunun korunmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Çalışma, "hücrelerin yaşlanmasını hızlandıran ve dejenerasyon süreçlerini tetikleyen" ana faktör olarak gösterilen DNA replikasyonu sürecinde telomerlerin sıklıkla kısaldığını belirtiyor.

Sam Altman'ın favori ilacı
Bir diyabet hapı olan metformin, biyohackerlar tarafından insanlarda yaşlanma sürecini durdurmanın ve kanser, bilişsel gerileme ve görme kaybı gibi hastalıkların ilerlemesini yavaşlatmanın bir yolu olarak giderek daha fazla kullanılıyor.
Bu ilaç, kan şekerini düzenlemeye ve iştahı azaltmaya yardımcı oluyor, esas olarak metabolizmayı hızlandırıyor ve otofaji olarak bilinen hücre temizleme sürecini uyarıyor.
Harvard Üniversitesi'nde profesör olan Sinclair, The Longevity of Life adlı kitabında, metabolizmasını düzenleyip organlarının daha genç ve sağlıklı kalmasına yardımcı olacağını umarak her sabah yoğurtla birlikte bir gram metformin aldığını yazdı.
OpenAI CEO'su Sam Altman ayrıca kişisel yaşlanma karşıtı rejiminin metformin içerdiğini söyledi. Ancak yayında, bu ciddi reçeteli ilacın faydalarını doğrulayan herhangi bir çalışmadan bahsedilmiyor.

Tabletler veya enjeksiyonlar şeklinde hormonal tedavi
Uzun ömür üzerine araştırmalar yürüten iki doktor Insider'a, vücuttaki hormonal dengenin yaşla birlikte değişebileceğini ve kilo alma, ruh hali değişimleri, yorgunluk ve cinsel istekte azalma gibi yaşa bağlı çeşitli hastalıklara neden olabileceğini söyledi. Sonuç olarak hastaların hormon tedavisine olan ilgisinin arttığını fark ettiler.
Modern Age'den Vinjamuri, optimal testosteron seviyelerinin ruh halini, libidoyu ve hatta metabolizmayı etkileyebileceğinin açıkça ortaya çıkmasıyla testosteron replasmanının erkekler ve kadınlar arasında popülerlik kazandığını söylüyor.
Vinjamuri, "Testosteronun özellikle kadınlar için önemi yeterince takdir edilmiyor; testosteron aslında vücudunda en çok bulunan hormondur ve yaşla birlikte azalan ilk hormondur" diye açıklıyor.

Hücre büyümesini yavaşlatan haplar
Belirli kanser türlerini tedavi etmek için kullanılan bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç olan Rapamisin de teknoloji camiasında popülerlik kazanıyor. Ayrıca böbrek nakillerinde alıcının vücudunun yeni böbrekleri kabul etmesine yardımcı olmak için de kullanılır.
Haplar hücrelerin büyümesini ve çoğalmasını yavaşlatabilir, bu da kanser ve Alzheimer hastalığı gibi yaşa bağlı hastalıkları önleyebilecekleri anlamına gelir.
Araştırmacılar rapamisinin sineklerde, kabuklularda, mayalarda ve farelerde yaşlanmayı nasıl yavaşlattığını zaten gördüler. Çalışmalar, özellikle yaşlılarda bağışıklık fonksiyonunun iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Yayın, "gençlik çeşmesi" olma potansiyeline rağmen ilacı kullanmanın doğru yolunun henüz bulunamadığını vurguluyor. Rapamisinin insanlar üzerindeki etkilerini inceleyen uzun ömür araştırmacısı Matt Kaeberlein, "insanların etiket dışı aldığı ilaç dozlarının Vahşi Batı'daki gibi olduğuna" inanıyor.

Etiketler :