Sarımsak Yedikten Sonra Hemen Bunu Yiyin, Nefesiniz Kokmayacak, Kokuyu Vakumluyor

Sarımsak Yedikten Sonra Hemen Bunu Yiyin, Nefesiniz Kokmayacak, Kokuyu Vakumluyor
Sarımsak yedikten sonra kokusu ağzınızda günlerce kalır. Çok sevilen sarımsağı artık rahatça yiyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken yedikten hemen sonra ağzınıza bir kaşık atmak.

Yeni araştırmalar, yoğurdun, özellikle de yağının ve proteininin, sarımsak kokularını etkili bir şekilde etkisiz hale getirebildiğini gösteriyor. Yoğurt gibi yüksek proteinli gıdalar, sarımsak nefesiyle mücadelede gelecekteki çözümler olabilir. Bilim insanları sarımsak yedikten sonra hemen yoğurt yerseniz nefesiniz kokmayacağını söylüyor.

sarimsak1.jpg

AĞIZ KOKUSU

Laboratuvarda yürütülen ve insan nefesi takip testlerinin izlendiği yeni bir çalışma, tam yağlı sütlü sade yoğurdun, sarımsağın keskin kokusundan sorumlu olan uçucu bileşiklerin neredeyse tamamının havaya kaçmasını önlediğini gösteriyor.

ABD’nin Columbus kentindeki Ohio Eyalet Üniversitesi’nden Manpreet Kaur ve Prof Sheryl Barringer, yoğurdun çiğ ve pişmiş sarımsağa karakteristik kokusunu veren sülfürlü bileşenleri yok etme kapasitesini test etti.

Molecules dergisinde yayınlanan araştırma, yoğurdun tek başına çiğ sarımsaktaki en çok koku üreten uçucuların yüzde 99’unu azalttığını ortaya koydu.

sarimsak4.jpg

Araştırmacılar, yoğurdun sarımsak koku giderici kapasitesini ve içindeki su, yağ ve protein bileşenlerini test ederek her birinin kokuya nasıl dayandığını gördüler. Hem yağ hem de protein, sarımsak kokularını hapsetmede etkiliydi; bu da bilim adamlarını, yüksek proteinli gıdaların bir gün sarımsak kokusuyla savaşmak için özel olarak formüle edilebileceğini öne sürmeye yöneltti.

sarimsak5.jpg

YÜKSEK PROTEİNLİ GIDALARIN POTANSİYELİ

Ohio Eyalet Üniversitesi'nde gıda bilimi ve teknolojisi profesörü olan kıdemli araştırma yazarı Sheryl Barringer, "Yüksek protein şu anda çok sıcak bir şey; genellikle insanlar daha fazla protein yemek istiyor" dedi.

"Beslenme iddialarına ek olarak nefes koku giderici olarak reklamı yapılabilecek yüksek proteinli bir formülasyon, istenmeyen bir yan fayda olabilir" dedi. "Proteinin etkinliği beni daha çok heyecanlandırdı çünkü tüketicilerin yüksek yağlı yiyecekler yeme yönündeki tavsiyeleri hoş karşılanmayacak."

Çalışma yakın zamanda Molecules dergisinde yayınlandı.

Yoğurdun koku giderici etkisi olabileceği yönündeki spekülasyonlarla karşılaştıktan sonra Barringer ve laboratuvarında doktora öğrencisi olan ilk yazar Manpreet Kaur, bunu kontrol etmeye karar verdi.

Her deneyde araştırmacılar eşit miktarda çiğ sarımsağı cam şişelere koydular ve rahatsız edici kükürt bazlı uçucu maddelerin insan burnu tarafından tespit edilebilecek konsantrasyonlarda salındığını doğruladılar. Her tedaviden önce ve sonra gaz halindeki uçucu moleküllerin seviyelerini ölçmek için kütle spektrometresi kullandılar.

yogurt.jpg

BULGULAR VE SONUÇLAR

Sonuçlar, yoğurdun tek başına koku üreten başlıca çiğ sarımsak uçucu maddelerini %99 oranında azalttığını gösterdi. Yoğurdun yağ, su ve protein bileşenleri ayrı ayrı eklendiğinde çiğ sarımsak üzerinde de koku giderici bir etkiye sahipti, ancak yağ ve protein sudan daha iyi performans gösterdi.

Yağ durumunda, daha yüksek miktarda tereyağı yağı koku gidermede daha etkili oldu. İncelenen proteinler peynir altı suyu, kazein ve süt proteinlerinin farklı formlarını içeriyordu; bunların hepsi sarımsağın kokusunu gidermede etkiliydi; bunun nedeni muhtemelen uçucu molekülleri havaya yayılmadan önce hapsetme yetenekleriydi. Kazein misel-peynir altı suyu protein kompleksi en iyi performansı gösterdi.